McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 26 Ekim 2019, Cumartesi 12:31 tarihinde eklendi. 356 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ESNAFLARIN KİRA ÇİLESİ

Edirneli esnaflar işletme kiralarının yüksek olmasından şikâyetçi. Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, “Herkes esnafın çok para kazandığını düşünüyor ama Edirne’de kiralarda müthiş bir patlama oldu. 3 sene önce 500 lira olan yer şuan da 15 bin lira. Esnafın kapatmaması için kirası 5 bin liraysa 10 bin lira kazanması gerekiyor ki kirasını ödeyebilsin.” Dedi.
ESNAFLARIN KİRA ÇİLESİ

“Edirne’de kiralarda müthiş bir patlama oldu”

Pek çok esnaf, ticari hayatın durgunluğuna ek, kira bedelleri nedeniyle belini doğrultamıyor. Edirne’nin en işlek caddesi olan Saraçlar Caddesi’nde 5 bin liradan başlayan ve 40 bin liraya kadar yükselen kira bedellerini karşılayamayan esnaf dükkânlarını kapatıyor.

Kiralar esnafın kepenk kapatmasına sebep oluyor

Edirne’nin merkezi olan Saraçlar Caddesi’nde bir çok esnafın dükkân kapattığını dile getiren Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, “Herkes esnafın çok para kazandığını düşünüyor ama Edirne’de kiralarda müthiş bir patlama oldu. 3 sene önce 500 lira olan yer şuan da 15 bin lira. Esnafın kapatmaması için kirası 5 bin liraysa 10 bin lira kazanması gerekiyor ki kirasını ödeyebilsin. Kapanmasının sebebi buradan geliyor. Tabi ki esnafların dükkân kapatması yeni yer açacak arkadaşları da zor durumda bırakıyor. Yani esnafın kapattığını gören birisi yeni bir yer açmak istemiyor. Vatandaşlarda korku yaratıyor.” İfadelerini kullandı.

“İnternet ortamı esnafı en çok etkileyen faktör oldu”

 Türkiye’de vergilerin çok yüksek olduğunu söyleyen Cingöz, “Stopajın hiç alınmaması lazım veya alınıyorsa da dükkanını kiraya verenden almak lazım. Neden tutandan alınıyor? Bu uygulama bana göre çok doğru bir uygulama değil. Bu iş sadece stopajla, vergilerin düşürülmesiyle de sürdürülebilir olamaz. Kiralar aşırı yüksek. En temel girdiler kiralar. AVM’de kiralar 30 bin liradan başlıyor. Çayla, poğaçayla bu para kolay toplanmıyor. 30 bin liranın stopajı kaç bin lira. 30 bin lira kira veren adam hiç olmasa 4-5 işçi çalıştırıyor buda fiyatlara yansıyor. Fiyatlara yansıtmakta kurtarmıyor. Büyük ümitlerle gelip açıyorlar ama 6 ay sonra da kapatmak zorunda kalıyorlar. Esnaflık artık eskisi gibi değil. Esnaflık zorlaştı. Türkiye’de internet ortamında da alışveriş siteleri var. Esnafı en fazla etkileyen faktör bu oldu zaten.” Dedi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali