McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 22 Aralık 2019, Pazar 18:23 tarihinde eklendi. 602 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TRAKYA MUTFAĞI DÜNYA’YA AÇILIYOR

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, 2019 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Zıpkınkurt, yaptıkları çalışmalar sonucu 25 Mart 2020'de Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek 3. İstanbul Global Gastroekonomi Zirvesi'nde temanın "Trakya lezzetleri" olarak belirlendiğini vurgulayarak, “Trakya'yı çok iyi tanıtıyoruz. Şehrin tanıtımı anlamında ciddi bir ivme kazanacağız. Turizmi gastronomiyle desteklersek çok daha iyi tanıtmış olacağız. Böyle giderse Edirne gastronomi şehrine dönüşebilir” dedi.
TRAKYA MUTFAĞI DÜNYA’YA AÇILIYOR

“Vizyonumuz Edirne’yi Dünya’nın Türkiye’ye açılan ticaret ve kültür kapısı yapmak”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın şehrin tüm güzelliklerini, harekete geçirmek adına çok fazla katkı sunduğunu dile getiren Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, büyük bir ekiple kentin ticaretine yön vermeye çalıştıklarını ifade etti.

İş insanlarının ticaretini kolaylaştırmak adına gerek ihracat, gerekse iç piyasada her türlü zorluklarda yanlarında olduklarını belirten Zıpkınkurt, “Gerekli eğitimler vererek ticaret hayatını kolaylaştırmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Vizyonumuz ilimizi Türkiye’nin Dünya’ya Dünya’nın Türkiye’ye açılan ticaret ve kültür kapısı yapmak. Misyonumuz ekonomik ve sosyal kalkınma için etki alanımızda katma değer yaratılarak gelişimleri sürdürmek.” Şeklinde konuştu.

“İlk 10 ayda 920 bin Bulgar turist”

ETSO üyelerine yönelik 42 farkı yerde eğitim gerçekleştirdiklerinin altını çizen Zıpkınkurt, “Toplam da 32 eğitime 1725 kişi katıldı. 678 sertifika verdik.” Dedi.

Edirne’ye ilk 10 ayda 920 bin Bulgar turistin geldiğini söyleyen Zıpkınkurt, “Gelen misafirlerin hala turizm anlamında ki ziyaretleri devam ediyor. Bu kapsamda da sınır kapılarımızdaki stantlarda kentimizi tanıtmaya devam ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Pazarkule Gümrük Kapısı yenilenecek”

Zıpkınkurt, Şehrin turizm kenti olması nedeniyle oda olarak ciddi çalışmalara imza attıklarını belirterek, “234 bin Euro‘luk Avrupa Birliği projesi gerçekleştirdik. Pazarkule Sınır Kapısı’nın modernizasyonu konusunda çalışmalar devam ediyor. Odalar ve Borsalar Birliği gümrük kapılarını yeniliyor. Bununla ilgili de Pazarkule Sınır Kapımızın modernizasyonu için çalışmalar başlatıldı. Mart Sonu gibi Hamzabeyli Sınır Kapısı’nın yenilenme çalışmaları bitiyor. Sonrasında Pazarkule Gümrük Kapısı yenilenecek. 2020’nin ilk yarısında başlayacak. Hamzabeyli Tır Parkı faaliyete geçti. 2020 yılının ilk 3 ayında Tır Parkı’nın kapasitesini 2 katına çıkaracağız.” Açıklamalarında bulundu.

“Eco-Woman projesi bizi daha fazla öne çıkaracak”

ETSO ve Yambol Ticaret Odası işbirliğiyle Eco-Woman isimli bir proje gerçekleştirdiklerini söyleyen Zıpkınkurt, “Bu projede ekolojik tarımı öne çıkarıyoruz. Üreticilere doğal üretmeye öğreteceğiz. Doğal ürünleri yetiştirmeyi öğreteceğiz. Doğal ürünlerin pzarda veya marketlerde satılmasını öğreteceğiz insanlara. Eco-Woman Edirne’nin gastronomisini destekleyen bir çalışma olacak. Bizi daha fazla öne çıkaracak.” Dedi.

“Trakya’nın gastronomisi Dünya’ya tanıtılacak”

Yaptıkları çalışmalar sonucu 25 Mart 2020'de Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek 3. İstanbul Global Gastroekonomi Zirvesi'nde temanın "Trakya lezzetleri" olarak belirlendiğini vurgulayan ETSO Başkanı Recep Zıpkunkurt, “Trakya’daki tüm gastronomiyle ilgili sokak köftecisinden Edirne’deki aklınıza gelebilecek her türlü kişiye bir rehber bastırılacak. Bu rehber tüm Türkiye’de olduğu gibi Dünya’da da tanıtılacak. Rehberde Trakya'nın yöresel lezzetleri ön plana çıkacak. Dolayısıyla dünyanın dört bir yanından gelecek insanların iştahını artıracak bu rehberdeki lezzetlerimiz. Trakya'yı çok iyi tanıtıyoruz. Osmanlı'nın başkentlerinden Edirnemizdeki Osmanlı saray mutfağını tanıtıyoruz. Her gittiğimiz platformda Trakya'nın lezzetlerini ön plana çıkarıyoruz. Şehrin tanıtımı anlamında ciddi bir ivme kazanacağız. Turizmi gastronomiyle desteklersek çok daha iyi tanıtmış olacağız.” Şeklinde konuştu.

“9 ayrı lezzet”

Vatandaşların Edirne’ye sadece yemek yemek için geleceğini söyleyen Zıpkınkurt, “Tekirdağ’da tek çeşit köfte var. Ama Edirne’de 9 ayrı lezzette köfte yiyebilirsiniz. Edirne’de köfte yemek isteyen birisi 9 öğün farklı lezzetlerde köfte yiyebilir. Daha önceki yaptığımız çalışmalarda lokantalarda pek ciğer sarma yoktu. Ciğer sarma devreye girdi. Osmanlı Saray Mutfağında o dönemde domates olmadığı için meyve ağırlıklıydı. Damak tadı olarak kuru meyvelerden üretilen yemekler pek rağbet görmüyor ama biz bununla alakalı gelen gruplara bu yemeklerden tattırmak adına yaptırıyoruz. İnsanlarında hoşuna gidiyor ve tariflerini alıyorlar. Bu da bizim için önemli.” Dedi.

“Edirne gastronomi şehri olacak”

 2020 yılının gastronomi yılı olarak ilan edildiğinin altını çizen Zıpkınkurt, Edirne’nin gastronomi şehri olacağını söyledi. Gastronominin kente gelen turistlerin bir gün daha fazladan konaklamasının sebebi olacağını belirten Zıpkınkurt,  “Kırklareli ve Tekirdağ odalarından da yardım alarak gerçekleştiriyoruz rehberi. Onlarda kendi illerindeki öne çıkan lezzetleri bize bildiriyorlar. Bunların hepsini biz bir araya getiriyoruz. 25 Mart’ta Lütfi Kırdar’da uluslararası gastronomi uzmanlarının geldiği bir kongre olacak. Edirne bir fuar ve kongre merkezine kavuşacak. Bildiğiniz gibi Edirne Ticaret ve Sanayi Odası bunu hayal etmişti yıllar önce. En son geldiğimiz noktada arsanın devri kültür ve turizm müdürlüğüne gerçekleşti. Kongre ve fuar merkezi de hayata geçerse Edirne’ye hayırlı olsun.”  Dedi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali