McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 18 Ocak 2020, Cumartesi 15:35 tarihinde eklendi. 577 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Priştine Belediye Arşivinde Osmanlı Belgeleri Kataloğu tanıtıldı

Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti, 2017 yılında Başkan Yardımcısı Muhedin Nushi yönetiminde Priştine Belediyesinden bir heyetin İstanbul’daki Osmanlı Arşivini ziyaret ettiğini ve Priştine Belediyesi için Osmanlı İmparatorluğu yönetimi zamanı belgelerine ait dijital şekilde binlerce belgeyi almaya başardığını söyledi.
Priştine Belediye Arşivinde Osmanlı Belgeleri Kataloğu tanıtıldı

Kosova'nın Başkenti Priştine Belediye Arşivinin kuruluşunun 51. yıldönümünde bugün “Priştine Belediye Arşivlerinde Osmanlı Belgeleri Kataloğu”kitabı tanıtıldı.

Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti,  2017 yılında Başkan Yardımcısı Muhedin Nushi yönetiminde Priştine Belediyesinden bir heyetin  İstanbul’daki Osmanlı Arşivini ziyaret ettiğini ve Priştine Belediyesi için  Osmanlı İmparatorluğu yönetimi zamanı belgelerine ait dijital şekilde  binlerce belgeyi almaya başardığını söyledi.

Ahmeti, “Bugün bu belgelerin tercümesi yapılmıştır  ve bir kitapta yer almaktadır, bu belgeler büyük bir kültür ile toplumsal hazineyi olduğu gibi aynı zamanda  bu dönem tarihi araştıranlar için de önemli  kaynaklardan birini oluşturacaktır.  Bu kitabın  gerçekleşmesinde katkısını sunan herkese özellikle de tercümanlar Besir Neziri, Mead Osmani  ve Agron İslami’ye teşekkür ediyorum.  Aynı zamanda işbirliği için İstanbul’daki Osmanlı Arşivleri ve Kosova Arşivleri Ajansına da teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bu kitapta Priştine Belediyesiyle ilgili toplam 38.559 belgeye sahip 7500'den fazla arşiv dosyası yer almaktadır.

Bu belgelerin hepsi tercüme edilmiş ve “Priştine Belediyesi Arşivinde Osmanlı belgeleri Kataloğu” kitabında yer almaktadır.

Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti, önemli bir belge koleksiyonu içerdiği  ve resmi belge ile önemli bilgiler yer aldığı için bu kitabın Priştine Belediyesi Arşivleri için çok değerli olduğunu söyledi.

Priştine Belediye Başkanı Yardımcısı Muhedin Nushi,  bu belgelerin İstanbul’dan Priştine’ye  getirilmesinin büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

Nushi,  1999 yılından ilkini teşkil eden bu kitabın yayınlanmasını Priştine Belediyesinin finanse ettiğini de açıkladı.

Priştine Arşivleri uzmanı Jusuf Osmani’ye göre, İstanbul Arşivleri belgelerini içieren bu kitap  ülkemizin geçmişini aydınlatacağını, çünkü  bir ülkenin ve bir halkın tarihi geçmişinin  sadece arşiv belgeleriyle açıklanabileceğini belirtti.

Kaynak: Kosova Haber Ajansı

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali