McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 21 Şubat 2020, Cuma 12:40 tarihinde eklendi. 578 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İlaç zammı eczacıları olumsuz etkileyecek

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca yüzde 12,1 zam yapıldı. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, ilaca yapılan zammın eczacıları olumsuz etkilediğini söyledi.
İlaç zammı eczacıları olumsuz etkileyecek

“Beklentinin altında bir zam yapıldı”

İlaçlara 19 Şubat itibariyle yüzde 12,1 oranında zam yapıldığını dile getiren Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Şubat ayının güncelleme ayı olduğunu ve Euro kurunun güncellenmesi sonucunda yüzde 12,1’lik bir zam yapılmış olduğunu ifade etti.

Uygulanan kurun 3.81 TL olduğunu dile getiren Ciravoğlu, geçen yıla bakıldığında piyasanın ve beklentinin altında kalan bir zam olduğunu söyledi.

“Ortaya çıkan tablo kimseyi memnun etmiyor”

Bu durumda ilaç firmalarından da fedakârlık istediklerini ifade eden Ciravoğlu, “Bu tabi eczacılar olarak bizim de tercih ettiğimiz bir durum değil. Aslında zam vatandaşı ve geri ödeme kurumlarını olduğu kadar bizi de öncelikle sıkıntıya sokan bir olay. Burada en önemli konu ilaçlarda kademeli kar oranı uygulanıyor. Yani fiyatı çok düşük olan örneğin 10TL’in altında olan ilaçlarda farklı bir kar oranı vardır. Fiyat arttıkça dört beş kademe ileriye doğru kar oranı düşer. Çünkü ilaca zam gelmesi demek ilacın fiyatının artıp bir üstteki kademeye geçmesi demektir. Dolayısıyla her yükselişte eczacının kar oranı düşmektedir. Eczacıyı da sıkıntıya sokacaktır. Bu artışlardan artı firmaların da çok memnun olduklarını sanmıyorum. Onlar da piyasa koşulları gereği giderler ve enflasyon daha yüksek oranda olduğu için daha yüksek bir artış bekliyordu. Yani sonuçta hiç kimseyi memnun eden bir tablo değil ortaya çıkan tablo. Ama ülkenin şartları bu. Uymak zorundayız. Yani sektörün her kesimi işi bu koşullar altında götürmeye çalışacak.” Şeklinde konuştu.

“İlaçların piyasaya sunulmasında aksaklıklar yaşanıyor”

Firmalardan ve depolardan az ilaç geldiğini söyleyen Ciravoğlu, bazı ilaçların piyasaya sunulmasında aksaklıklar olduğunu söyledi.

Ciravoğlu, “Yani kısıtlı bazı şeylerde bazı ufak tefek ilaçların yoklukları yaşandı. Bunların bir bölümü depolu eczanelerin elindeki stoklarla kompasa edilmeye çalışıldı. Bu durumlar vatandaşa yansıdı. Yok diye geri döndü. Ama çok önemli bir boyutta değildi geçen sene şuanda normal.” Dedi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali