McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 19 Mart 2020, Perşembe 13:26 tarihinde eklendi. 1262 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Maskelere reçete zorunluluğu getirildi

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada EN 149 standardındaki maskeler sadece eczanelerden ve reçete karşılığında verilecek. Edirne Eczacı Odası Denetleme Kurulu Başkanı Eczacı Şükrü Ciravoğlu, özel amaçlı kullanılan filtreli maskelerin gereksiz yere kullanılmasını önlemek ve kontrol altına almak amacıyla uygulamanın yerinde olduğunu söyledi.
Maskelere reçete zorunluluğu getirildi

Sağlık Bakanlığı, riskli alanlarda çalışan sağlık personelinin kullandığı "N95, FFP2 ve FFP3" tıbbi maskelerinin sadece eczanelerden ve reçete karşılığında verilebileceğine yönelik yazıyı valiliklere gönderdi.

EN149 standardındaki maskeler sadece eczanelerden alınabilecek

Yazıda, maske teminine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı: "Koronavirüs kapsamında, EN149 standardındaki (N95, FFP2 ve FFP3) maskelerin sadece eczanelerden ve reçete karşılığında verilmesi, reçetelerin gerektiğinde ilgili otoritelerce yapılan denetimlerde ibraz edilmek, talep edilmesi durumunda ise kurumumuza gönderilmek üzere eczanede muhafaza edilmesi hususunda bilginizi ve gereğini rica ederim."

Maskelerin çeşitli materyallerden üretilebilen ve çeşitli amaçlarla kullanılabilen şeyler olduğu için dikkatli kullanılması gerektiğini belirten Edirne Eczacı Odası Denetleme Kurulu Başkanı Eczacı Şükrü Ciravoğlu, özel amaçlı kullanılan filtreli maskelerin gereksiz yere kullanılmasını önlemek ve kontrol altına almak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından önlem alındığını söyledi.

“Satışları reçete ve kayda bağlandı”

EN 149 standardındaki maskelerin sadece eczanelerden ve reçete karşılığında verileceğini aktaran Ciravoğlu; “Bazı vatandaşlar maskelerin özelliklerini bilmediği için rast gele alıp kullanabiliyordu. Uygulama ile bu bilinçsiz kullanımın önüne geçilmiş olacak. Bunun dışındaki basit olan maskelerde bir sıkıntı yok. Özel maskelerin kaliteleri ve fiyatları değişiyor. Üretimin kalitesine dikkat edilmesi gerekiyor. Tabi bu kargaşayı fırsata çevirip piyasaya sunanlar da var. Ama biz bunları halkımıza yansıtmıyoruz. En uygun olanı müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz ya da çok pahalı ise hiç satmıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Mecbur olmadıkça maskeye gerek yok!”

Maske sıkıntısının talebe bağlı olarak hala devam ettiğini vurgulayan Ciravoğlu; “Vatandaşlar kendilerince önlem almak için maskeye başvuruyor. Riskli ve kalabalık ortamlara girip çıkma zorunda olanlar mutlaka maske kullanarak önlem alıyor. Mecbur kalmayanların maske kullanmasına gerek yok” açıklamasında bulundu. Eczanelere ilişkin tedbirler kapsamında gönderilen yazıda, eczacı ve eczane personellerinin maske, koruyucu gözlük kullanmaları, el hijyenine dikkat etmeleri ve 1 metre aralığını korumaları yönünde öneri yer aldı.

“Maske ve eldiven kullanımı hassasiyetine uyum sağlıyoruz”

Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen genel kurallar içerisinde eczanelere düşen görevin de ortaya çıktığını belirten Ciravoğlu;  “1 metreden fazla yaklaşmamak koşulu her sektörde olduğu gibi eczanelerde de geçerlidir. İşyerimizde sürekli olarak dezenfekte işlemimizi sağlıyoruz. Dezenfektenin yanı sıra eldiven, maske ile de önlem alıyoruz. Bakanlığın önerisi doğrultusunda maske ve eldiven kullanımı hassasiyetine uyum sağlıyoruz. Bu da hem vatandaşlar hem de bizim açımızdan önem taşıyor” dedi.

Corona virüsü vakasının görülmesinin ardından vatandaşlar dezenfektan almak için eczanelere yöneldi. Piyasada dezenfektan temini konusunda sıkıntılar yaşanması üzerine harekete geçen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, eczanelerin aylık en fazla 2 litre etil alkol alma kotasının kaldırıldığını açıkladı. Bu durum eczanelerin dezenfektan üretip satışa sunmasını da beraberinde getirdi.

Eczanelerdeki alkol sınırlaması kalktı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, geçtiğimiz hafta eczanelerin ecza depolarından tıbbi kullanım amaçlı etil alkol teminine ilişkin sınırlamanın ikinci bir emre kadar kaldırıldığını duyurmuştu. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ciravoğlu, bu durumda eczanelerde el ve cilt dezenfektanları üretip hastalara sunma imkânının ortaya çıktığını belirtti.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali