McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 29 Ağustos 2020, Cumartesi 12:07 tarihinde eklendi. 1463 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Edirne’nin koronavirüs mücadele tablosu

Koronavirüs salgın sürecinin başından bu yana Türkiye genelinde geniş kapsamlı denetim ve mücadele başlatıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında Edirne’de son 3 aylık dönemde 25 bin 909 nokta denetlendi. Salgının başladığı ilk günden itibaren ise kentte her gün 15 bin noktada dezenfekte işlemi gerçekleştirildi. Mart Ayı’ndan bu yana ise 300 tondan fazla dezenfektan üretildi.
Edirne’nin koronavirüs mücadele tablosu il Salgın Denetim Merkezleri kapsamında 3 kategorideki denetim ekipleriyle geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini aktaran Edirne Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü ve İş Yeri Denetim Ekipleri Koordinasyonu Sorumlusu Devrim Öden, köy denetim, mahalle denetim ve iş yeri denetim ekiplerinin Kovid-19 salgın sürecinde önemli rol üstlendiğini vurguladı.

1 Haziran ile 1 Eylül arasında 25 bin 909 noktaya denetim

Kovid-19 ile mücadelede 1 Nisan ve 1 Haziran arasındaki sıkı tedbirlerin olduğu dönemde toplam 3 bin 944 denetim gerçekleştirdiklerini belirten İş Yeri Denetim Ekipleri Koordinasyonu Sorumlusu Devrim Öden, bu süreçte 44 işletmeye yasal işlem uyguladıklarını söyledi. Salgının başlangıç sürecinde bazı işletmeler kapalı olduğu için marketler, unlu mamuller ve paket servis yapan gıda işletmelerinde denetim yapıldığını dile getiren Öden; “Daha sonra 1 Haziran tarihi itibariyle de normalleşme sürecine geçildiğinde diğer işletmeler de kapılarını yeniden açtığı için oralarda da denetimler gerçekleştirdik.  Toplu tüketim yerleri, lokantalar, kahvehane, çay ocakları, oteller, apartlar, pansiyonlar, kamu kurumlarına ait misafirhaneler, hamamlar, sosyete pazarları, spor salonları, kapalı yüzme havuzları, piknik alanları ve plajlar gibi noktalarda yeni bir süreç başladı. Bu noktada iş yeri denetim ekipleri oluşturulmaya başladı. Toplam 37 ekip oluşturuldu. Bu ekiple de 1 Haziran ile 1 Eylül arasında 25 bin 909 adet il genelinde denetim gerçekleştirdik” dedi.

“İki dönem arasındaki denetimlerde fark oluştu”

1 Haziran ile 1 Eylül arasında yapılan denetimlerde 3 toplu tüketim yeri, 1 kargo şirketi, 1 fatura ödeme noktası, 1 market, 1 Pazar tezgâhı, 1 bayan kuaförü, 2 fırın, 1 pastane ve 2 toplu tüketim yeri olmak üzere 13 işletmeye idari yaptırım kararı uygulandığını aktaran Öden; “Kovid-19 salgın sürecinin en yaygın olduğu dönemde uygulanan idari yaptırım ile şimdiki arasında oldukça fark oluştu. İşletmeler kurallara uyum konusunda daha fazla bilgilenmiş oldu ve daha hassas hale geldi” dedi.

Salgının başından bu yana 29 bin 853 işletmeye denetim yapıldığını ve toplamda 57 işletmeye idari yaptırım uygulandığını vurgulayan Öden; “Ayrıca 1 Nisan- 1 Haziran dönemi arasında Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 39 şahsa idari yaptırım uygulanmıştır. Bunlar 18’i sosyal mesafe kuralına aykırılık, 15’i 20 yaş altı kuralına aykırılık, 2 adet seyahat izin belgesi olmaması, 2 karantina kuralına aykırılık, 2 emre aykırılıktan dolayıdır” şeklinde açıklamada bulundu.

“Market denetimlerinde sıkıntı yaşamadık”

Denetim ekiplerinden market ve gıda satış noktaları ile ilgili uygunsuzluk yönünde şikayet gelmediğini aktaran Öden, Kovid-19 salgın sürecinin başından bu yana gıdaların poşetlenerek satılması ve marketlerdeki maske zorunluluğu denetimlerinde sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

15 Ağustos itibariyle il salgın denetim merkezleri oluşturulmaya başlandığını ifade eden İş yeri denetim ekipleri koordinasyonu sorumlusu Öden; “Bu denetimler ilgili vali yardımcısı başkanlığında belediye, emniyet, jandarma, sağlık, tarım, müftülük, milli eğitim ve mahalle muhtarlarından oluştu. Buna bağlanan başka merkez ise iş yeri denetim merkezleri oldu. Bunlar da tarım, sağlık, emniyet ve belediyeden oluşmaktadır. Bu ekipler sadece iş yeri denetimlerini gerçekleştiriyor” dedi.

Mahalle Denetim Ekipleri oluşturulduğunu aktaran Öden, bu denetimlerde de karantina ya da pozitif vaka olan kişilerle temaslı ya da evde izolasyon yükümlülüklerine uyum denetiminin kontrol edildiğini ve din görevlileri, emniyet, mahalle muhtarları ve site yöneticilerinin görev aldığını söyledi.

Salgın denetim merkezine bağlı oluşturulan bir diğer denetim ekibinin Köy Denetim Ekibi olduğunu aktaran Öden, denetimlerin jandarma, imamlar ve köy muhtarının sekretaryasında yürütüldüğünü söyledi.

İSDEM uygulaması yoğun ilgi gördü

İçişleri Bakanlığı'nca, Kovid-19 tedbirleri kapsamında dün ülke genelinde devreye alınan İl Sağlık Denetim Merkezi (İSDEM) uygulamasına vatandaşların yaptığı ihbarların işyerine yönelikse iş yeri denetim ekiplerine, karantina tedbirlerine uyum yönünde bir ihbarsa mahalle ve köy denetim ekiplerine yönlendirildiğini dile getiren Öden,  bu kapsamda ekiplerin 7 gün 24 saat esasına göre çalıştığını söyledi.

Her sektöre göre ayrı hazırlanan denetim çek listesi olduğuna dikkat çeken Öden, şuana kadar Edirne’de yapılan denetimlerde sıkıntılı bir duruma rastlanmadığını aktardı. Ekiplerin hafta sonları da yoğun bir şekilde denetim yapmaya devam ettiğini vurgulayan Öden, özellikle düğünler, plajlar, sahil bandındaki işletmeler ve konaklama tesislerinde hassas bir şekilde denetim gerçekleştirdiklerini belirtti.

“Hem denetim hem dezenfekte çalışması yürütülüyor”

Kovid-19 salgın sürecinin başından beri yapılan denetimlerin yanı sıra dezenfekte çalışmalarının takibinin de yapıldığını aktaran Öden, Edirne Valiliği ekipleri tarafından Kentteki apartmanlar, marketler, eczaneler, kamu binaları, taksi durakları, bankalar, PTT şubeleri, akaryakıt istasyonları, kargo şirketleri, kahve, kafe, lokanta, pastane ve börek salonları, fırınlar, hotel, pansiyon, oyun salonları, kreşler, sürücü kursları, hamam, büfe, bakkal, düğün salonları gibi işletmeler aralıksız dezenfekte edildiğini söyledi.

Edirne'de salgının başladığı ilk günden itibaren her gün 15 bin noktadan dezenfekte işlemiyle mücadele edildiğine vurgu yapan Öden, denetimlerin yanı sıra dezenfektenin de büyük önem taşıdığını aktardı. Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri tarafından salgınla mücadele amacıyla Mart ayından bu yana 300 tondan fazla dezenfektan üretildiğini belirten Öden, bu vesileyle ulaşılmayan nokta ve işletme kalmadığını söyledi.

Salgınla mücadelede 1Haziran-1 Eylül tarihleri arasında 16 kategoride merkezde 10 bin 196, Keşan’da 4 bin 40, Uzunköprü’de 2 bin 405, Meriç’te 2 bin 336, Lalapaşa’da 701, Havsa’da 2 bin 105, Süloğlu’nda 592, Enez’de bin 930, İpsala’da bin 604 olmak üzere toplamda 25 bin 909 işletmeye denetim gerçekleştirildi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali