McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 29 Ağustos 2020, Cumartesi 12:10 tarihinde eklendi. 1479 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TRAKYA BİRLİK’TEN ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRECEK HABER

Trakya Birlik, 2020-2021 sezonu yağlık ayçiçeği ön alım fiyatını yükseltti. Trakya Birlik’ten yapılan yazılı açıklamada, küresel piyasaların yükseliş trendine girmesi, ekim alanlarında ki daralmanın yanı sıra yaşanan kuraklık ve yüksek sıcaklık etkisiyle ortaya çıkan verim ve kalite kayıpları sonucunda ülke rekoltesinin düşmesi göz önüne alınarak %40 yağlı standart ürün için 24 Ağustos’ta açıklanan fiyatın arttırıldığı belirtildi. Açıklamada %40 yağlı standart ürün 3 bin 240 lira olan ton fiyatı, 3.550 TL/ton seviyelerine yükseltildi.
TRAKYA BİRLİK’TEN ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRECEK HABER

Trakya Birlik’ten yapılan yazılı açıklamada, Temmuz ayı sonu itibariyle ayçiçeği hasadının ana üretim bölgesi olan Trakya Bölgesi’nde sürmekte olup, diğer bölgelerde de hızlanmış olduğu belirtdi. Ülke hasadının yüzde 90’ının Eylül Ayı’nın ortalarında tamamlanmasının beklendiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Geçtiğimiz sezona göre ekim alanlarında ki daralmanın yanı sıra yaşanan kuraklık ve yüksek sıcaklık etkisiyle ortaya çıkan verim ve kalite kayıpları sonucunda bir önceki sezona göre yaklaşık 200 bin tonun üzerinde kayıpla Ülke rekoltesinin azami 1.250.000 ton seviyelerinde gerçekleşebileceği tahmin edilmektedir.  Çukurova bölgemizde 2.800 TL/Ton seviyesinde başlayan yağlık ayçiçek tohumu fiyatları; Karadeniz havzasındaki ülkelerde de olumsuz mevsim koşullarından ötürü tahmin edilen rekolteden  önemli miktarda düşüş yaşanacağı beklentisinin güçlenmesi, dünya yağlı tohumlar üretimi ve ticaretinde soya ve türevleri başta olmak üzere pandemi etkisiyle ülkelerin gıda arz güvenliğini önceleyen tedbir ve temkin politikalarının yansıması sonucunda  yakın dönemde yaşanan hızlı ve yüksek oranlı fiyat artışları, döviz kurlarında yaşanan yükseliş süreci ve bu bağlamda mevcut uygulamalar çerçevesinde olası ithal maliyetlerinin karşılığı olarak  halihazırda tüm bölgelerimizde %40 yağlı standart ürün için 3.450 – 3.550 TL/ton seviyelerine yükselmiş bulunmaktadır. Gelinen nokta itibariyle dünya tarım ve gıda ürünleri fiyatlarının  küresel çapta covid19 tedavisine ilişkin olumlu gelişmeler yaşanmadıkça güçlü kalmaya devam edeceği beklentisi ağırlık kazanmaktadır.

Tüm bu gelişmelerin ışığında  tarımsal ürün fiyatlarının son derece dalgalı ve güçlü yükseliş eğilimine sahip olması üzerine Birliğimiz tarafından iç ve dış piyasalarda başta üretici ortaklarımız olmak üzere tüm ayçiçek üreticileri lehine olası gelişmelerin yansıtılabilmesi adına 24 Ağustos tarihinde %40 yağlı standart ürün için ton  başına 3.240.-TL/TON avans ödemesinde bulunulması karar altına alınarak ilan edilmiştir. Takip eden süreçte önemli üretim havzalarında ve dünya tarımsal emtia fiyatlarında yukarıda sayılan gelişmelerin etkisiyle CİF 375 $ seviyelerinde başlayan ithal Ayçiçek tohumu fiyatları çok hızlı şekilde CİF 430 – 440 $ seviyelerine yükselmiş olup benzer şekilde Ayçiçek ham yağ fiyatları CİF 820$ seviyelerinden 880 $ seviyelerine yükselmiştir.  Birbirine son derece entegre olan Karadeniz havzası ticari dinamiklerinin etkisiyle söz konusu artış trendinin devam edeceği beklenmektedir. Bu itibarla yurt içi ve yurt dışı tarımsal emtia piyasalarında yaşanan gelişmeler yurt içi arz talep dengesi ve içinde bulunulan fiyatlama trendinin etkisiyle 24 Ağustos tarihinde açıklanan avans ödemesinin revize edilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede 02.09.2020 tarihinde toplanan yönetim kurulumuz %40 yağlı baz ürün için avans ödemesi tutarını 3.550.- TL/Ton seviyesine yükseltmiş olup avans ödemesi tutarının dünya ticaretine konu %44 yağlı ürün için karşılığı 3.763.-TL/Ton’a ve yüksek kaliteli %50 yağ oranlı ürün için 4.083.-TL/Ton’a tekabül etmektedir.

 Birliğimize büyük bir güven ve aidiyetle ürünlerini teslim eden ortaklarımızdan yapılan mübayaa 02.09.2020 tarihi itibariyle 172.648.454 ton a ulaşmış olup 250 bin tonun üzerinde bir rakamla mübayanın tamamlanması beklenmektedir. Ortaklarımızdan mübaya edilen ürünler Birliğimizin sahip olduğu tesislerde tüm  imkan ve kapasitemizle mamul haline getirilerek fabrikalarımızın devreye alındığı 17.08.2020 tarihinden bu yana kesintisiz olarak milletimizin istifadesine sunulmaktadır. Birliğimizin en büyük varlığı ve dayanağı, ortaklarımızın üretimden gelen gücü, kurumlarına olan yüksek aidiyet ve inançları ile halkımızın Birliğimiz mamullerine olan yüksek teveccüh ve güvenleridir. Ortaklarımızın binbir emekle  ürettiği ürünlerin milletimizin sofralarına taşındığı zincirin merkezinde yer alan Birliğimiz, yaşanan bu süreçte gerek üreticilerimizin alın terinin karşılığını bulması gerekse de milletimizin en temel gıda ürünlerinden olan rafine ayçiçek yağında  sağlıklı piyasa koşullarının oluşturularak bir denge fiyatı çerçevesinde piyasaya arz edilmesi amacına hizmet etmektedir. Bu amaç doğrultusunda piyasa gelişmeleri yakından takip edilerek gerek üretici ortaklarımız ve çiftçilerimizin gerekse de hane halkımızın menfaatleri birlikte gözetilerek iş ve işlemlerimize devam edilecektir.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali