McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 13 Eylül 2020, Pazar 14:36 tarihinde eklendi. 1706 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yılın Ahisi Efkan Döşlüoğlu seçildi

Edirne'de her yıl yapılan ahilik haftası kutlamaları koronavirüs salgını nedeniyle iptal edildi. Salgın nedeniyle kutlamalar iptal olsa da yılın ahisi seçimleri komite tarafından gerçekleştirildi. Yılın ahisinin Süpürge Ustası Efkan Döşlüoğlu olduğunu söyleyen Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun; "Koronavirüs salgını nedeniyle programın uygulanıp uygulanmaması konusunda il kutlama komitesini yetkilendirdi. İl kutlama komitesi de 31 ağustosta toplandı ve koronavirüs salgını nedeniyle insanların birbirine yakın mesafeyi koruyamayacağı endişesiyle bu yıl iptal oldu. Ancak seçimler yapıldı ve yılın ahisi Süpürge Ustası Efkan Döşlüoğlu seçildi." Dedi.
Yılın Ahisi Efkan Döşlüoğlu seçildi

Ahiliğin 11'inci yüzyılda önemli bir görev olduğunu belirten Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, ahi teşkilatının günümüzdeki esnaf odaları olduğunu belirtti. Altun; "Esnaflığınızı, sanatınızı sergilemeniz lazım. Sergileyebilmek için de bir teşkilat kurmaları önerilmiş. Bugünün esnaf teşkilatı o günün ahi teşkilatı. Ahi Evran tarafından kurulmuş. Başlangıç olarak Kayseri’de kurulmuş. Daha sonra Kırşehir’e taşınmış. Ahi evran çok iyi bir deri ustası. O dönemde 32 tane meslek grubunu bir çatı altında toplamış. Ahi teşkilatları sıradan teşkilatlar değil ürünün ham maddesinden satışına kadar rafa kadar Ahi teşkilatları kurullar oluşturmuş. Osmanlının yıkılışıyla ahi teşkilatları bitmiş ama onların koyduğu kurallar bazı Avrupa ülkelerinde hala geçerli. Örnek verecek olursak kaç tane ayakkabıcı lazım Edirne’nin nüfusu 400 bin 400 bin nüfusa kaç tane demirci kaç tane ayakkabıcı, kaç tane kuaför lazım yani nüfusa göre esnafı belirlemişler. Benim canım sıkıldı şu köşede dükkan açıyım ben de bu işi yapıyım hayır öyle bir şey yok. 10 tane kuaför lazımsa 11inci açamıyor. İfadelerini kullandı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ahilik haftası kutlamalarının iptal olduğunu ama yılın ahisi seçimlerinin komite tarafından yapıldığını dile getiren Ticaret İl Müdür Mahmut Altun; "İlin ahisi ve çırağı seçildi. Bu konuda her hangi bir sıkıntı yok. İlin ahisi olarak bu sene Efkan Döşlüoğlunu seçtik. Meslek grubu süpürgecilik. Edirne’de süpürge olayı çok eskiye dayanıyor. Süpürge tohumu bile balkan savaşlarında ekmeğe karıştırılıp yenmiş. Süpürge Edirne’de çok ekilen bir üründü ama 2005 yılına kadar 337 esnaf vardı bu işi yapan. Ama şu anda süpürgecilik işi yapan 12 tane esnaf var. Artık süpürge teknolojiye yenik düştü. Eskiden annelerimiz, ablalarımız veya sokakları süpüren işçiler süpürür ondan sonra süpürgeyi bir yere saklardı. Aslında süpürge çok vefakar çok çileli bir ürün. Artık süpürge son günlerini yaşıyor. Aslında süpürge şimdi değerini buldu. Süpürge artık bürolarda, ofislerde bir süs eşyası olarak yapılıyor." Şeklinde konuştu.

Ticaret İl Müdür Mahmut Altun, Edirne'de bulunan toplam 16 bin 215 kişi arasından yapılan seçimler sonucunda İl Ahisi, Kalfası ve Çırağı'nın seçildiğini belirtti.

Yılın İl Ahisi Süpürge Ustası Efkan Döşlüoğlu olurken İlin Kalfası Erkek Kuaförü Burak Imga ve yılın İl Çırağı Otomobil Mekanirkeri Tayfun Çallı oldu.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali