McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 15 Ekim 2020, Perşembe 12:50 tarihinde eklendi. 995 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kırtasiyelerde merdiven altı ürünlere dikkat!

Salgın nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitim sürecine kademeli geçiş yapıldı. Eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte Edirne Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri de kırtasiye denetimlerine başladı. Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun yaptığı açıklamada, merdiven altı ürünlere karşı uyarılarda bulundu.
Kırtasiyelerde merdiven altı ürünlere dikkat!

Geçen yıla oranla %3 ve %5 fiyat farkı

Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte kırtasiye alışverişlerine yönelik denetimlerin arttırıldığını söyleyen Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, yapılan denetim ve kontrollerde kırtasiyecilerin geçen yıldan ellerinde kalan stokları eritmeye çalıştıkları, eski mallarda fiyat değişikliği yapmadıkları yeni mallarda ise geçen yıla oranla %3 ve %5 fiyat farkı ile sattıklarının görüldüğünü aktardı.

Merdiven altı ürünlere dikkat!

Okul alışverişi yapacak velilerin ve öğrencilerin üreticisi belli olmayan, merdiven altı olarak tabir edilen ürünlere dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Altun, kırtasiye alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Kırtasiye Alışverişlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kırtasiye ürünü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Altun, “Özellikle okul çantalarında merdiven altı diye tabir edilen markası - modeli belli olmayan üretici/ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir. Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde- CE işareti ve “EN 71 standardına uygundur” ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Oyuncak şeklindeki kırtasiye ürünlerinde de “CE” işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar dikkate alınmalıdır” dedi.

“Cayma hakkı konusunda yanlış bilgiler veriliyor!”

Velilerin ve öğrencilerin iş yeri dışındaki satışlarda, internet üzerinden verilen uzaktan eğitim setleri başta olmak üzere çeşitli mal ve hizmetlerin kullanımına yönelik aktivasyon kartı içerikli satışlarda ve stantlarda yapılan kitap satışlarında dikkat etmeleri gereken birtakım unsurlar olduğunu ifade eden Altun; “Bu unsurlardan öncelikle ‘’Cayma Hakkı’’ konusunda tüketicilere eksik ya da yanlış bilgi verilerek tüketiciler mağdur edilmektedir. İş yeri dışındaki satışlarda tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Ancak cayma hakkının birtakım istisnaları vardır. Bu istisnalar; Malın tesliminden sonra ambalajın açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan dijital içerik( CD, DVD vb.) ve bilgisayar sarf  (toner, kartuş vb.) malzemelerine ilişkin sözleşmelerde tüketici cayma hakkına sahip değildir. Ayrıca Aktivasyon kartı gibi dijital içeriklere ilişkin sözleşmelerde satış temsilcilerine bunları açmasına ya da kazımasına izin verilmesi durumunda tüketicinin hak kaybı yaşamasına sebep olmaktadır. Kitap satışlarında sözleşme içeriğinde malın tesliminden sonra kitabın ambalaj, bant, mühür vb. koruyucu unsurları açıldığı takdirde cayma hakkının kullanılamayacağına dair ifade var ise bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Diğer husus cayma bildiriminin tüketici tarafından, telefonda şifahen değil 14 gün içerisinde yazılı olarak veya kısa mesaj, elektronik posta gibi kalıcı veri saklayıcısı ile yapması gerekmektedir. İyi niyetli olmayan satıcılar, tüketici tarafından sözlü olarak cayma bildirimi yapılmasının yeterli olduğu yönünde yanlış bilgilendirme yaparak birçok tüketiciyi mağdur etmektedir. Mağduriyetlerin yaşanmaması için tüketicilerimizin bu hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali