McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 03 Aralık 2020, Perşembe 17:26 tarihinde eklendi. 3312 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkiye’de Korona Aşısı Olanlara Virüs Bulaştı

Türkiye’de 'Çin aşısı' olan 2 bin gönüllüden 12'sine koronavirüs bulaştı
Türkiye’de Korona Aşısı Olanlara Virüs Bulaştı

Türkiye’nin koronavirüsten korunmak için tek ümidi olan Çinli şirket Sinovac’ın Coronavac ismindeki aşısı hakkında ilginç bir durum ortaya çıktı. Aşının 3. faz denemelerine katılan 12 kişiye, aşı olduktan sonra koronavirüs bulaştı.

Sinovac tarafından geliştirilen aşının 3. faz denemeleri Türkiye, Brezilya ve Endonezya’da yapılıyor. Türkiye’de yaklaşık 2 bin kişiye aşı uygulandı. İlk olarak gönüllü sağlık çalışanlarına, Kasım ayından itibaren gönüllü vatandaşların bir kısmına aşı yapıldı. Habertürk’ten Kübra Par’ın köşe yazısına göre Türkiye’deki gönüllülerden 12 kişiye aşı olduktan sonra koronavirüs bulaştı.

Aşının 3. faz denemesine katılan gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı diğer kısmına da boş aşı veriliyor. Böylelikle aşının psikolojik iyileşme (plasebo) etkisi inceleniyor.

Türkiye’de aşı olduktan sonra koronavirüse yakalanan 12 kişiden kaçına boş aşı uygulandığı henüz bilinmiyor. Aşıdan sonra koronavirüse yakalanan kişi sayısı 40’a çıkınca hangilerine gerçek aşı yapıldığı incelenecek.

Brezilya'da şüpheli bir ölüm
Aşının 1. ve 2. faz deneme sonuçları bilim dergisi Lancet’ta yayınlanmış ve herhangi bir sorun olmadığı açıklanmıştı. Ancak Brezilya’da 3. faz denemelerine katılan bir gönüllü, aşıdan sonra intihar etti. Polis, olayın intihar olup olmadığını araştırıyor. Butantan Araştırma Enstitüsü de ölümün aşıyla ilgisini inceliyor. Türkiye, Brezilya, Endonezya ve Şili'den başka Sinovac'tan aşı siparişi veren ülke bulunmuyor. Diğer ülkeler başka üreticileri tercih etti.

Türkiye, Sinovac’ın Coronavac aşısından 50 milyon doz sipariş verdi. Bir kişiye iki doz uygulanıyor yani 25 milyon kişiye yetecek kadar aşı için sözleşme imzalandı. Aşının ilk partisi 11 Aralık’ta Türkiye’ye gelecek. Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından incelemesi yapılacak. TİTCK, aşıyı onayladıktan sonra dört aşamalı aşılama takvimi uygulanacak.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali