McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 12 Nisan 2021, Pazartesi 14:04 tarihinde eklendi. 688 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkiye’nin AB ticaretine Vize engeli

Yunanistan'ın Türk TIR sürücülerinin vize başvurularının neredeyse tamamına son 1 haftadır ret vermeye başladı. Bu durum ticarette büyük problem yaratıyor. Yunan makamlarının tır sürücülerinin AB topraklarına giriş engeli için ise Schengen sistemine ‘şerh’ koyduğu iddia ediliyor. Yunanistan’ın Türkiye’nin AB ile olan ticaretini baltalamak istediğini savunan TIR sürücüleri bu duruma acilen çözüm bulunmasını istiyo
Türkiye’nin AB ticaretine Vize engeli

20 Çeşit evrak isteniyor ama ret cevabı veriliyor

Yunanistan’a açılan İpsala Sınır Kapısı’nda birçok TIR olması gerekirken, vizelerine ret cevabı verilmesi nedeniyle bölgenin boş kaldığı görüldüYunanistan’a taşımacılık yapan sürücülerden yaklaşık 20 farklı çeşit evrak hazırlanması isteniyor ve buna rağmen vize başvurularına ret cevabı veriliyor. Bunun özel bir dayanağı bulunmuyor. Ancak söz konusu durum iki ülke arasındaki ticari ilişkileri ciddi şekilde baltalıyor.

6 aylık vize ile en fazla 90 gün kalış hakkı kuralına rağmen Yunanistan Türk sürücülere 15 güne kadar azaltılmış vize verirken, Türkiye her bir Yunan sürücüye en az 6 aylık ve çok girişli vize veriyor. Türk tarafı Yunan sürücülerden sadece 9 evrak istiyor. Bu da durumu zorlaştırmaktan ziyade kolaylaştırıyor.

“Daha önce hiç bu şekilde bir durumla karşılaşmadık”

Yurt dışına sürekli gidip geldiklerini söyleyen 25 yıllık TIR sürücüsü Alaattin Ertegli; “Vize konusunda sıkıntılar yaşandığını duyduk. Fakat henüz bize Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)'den veya konsolosluklardan meselenin ne olduğu ile ilgili net bir bilgi gelmedi. Bazı arkadaşlarımıza vize başvurusunda ret cevabı geliyor. Bunun sebebi Türkiye ile Yunanistan arasındaki siyasi meseleler olabilir. Başka şeyler de olabilir. Salgın nedeniyle de olabilir. Daha önce hiç bu şekilde bir durumla karşılaşmadık. 6 aylık vize alıyorduk. Şimdi yeni vize başvurusu yapan arkadaşlara 15- 45 günlük veriyorlar. Kalabalık sıralar var bizler de zorluk yaşıyoruz. Yunanistan'a alüminyum gibi parçalar götürüyoruz. Dönerken de ham pamukla dönüyoruz” dedi.

“Vize konusunda sıkıntılar yaşandığını duyuyoruz”

Şirketinin anlaşması olduğu ürünlerden beyaz eşyaları Yunanistan'a götürdüğünü söyleyen TIR sürücüsü Ali Derya; “Yeni vize alma konusunda sıkıntılar yaşandığına dair duyumlar alıyoruzBenim 7. Aya kadar vizem var. Ama konsolosluğun değiştiğini ve bu sorunların yaşandığını arkadaşlarımızdan duyuyoruz. Hiçbir başbakan Türkiye ile iyi geçinelim demiyor. Bu siyasi politika yüzyıllardır devam ediyor. Bu durum da bizlere yansıyor. İnşallah bu sorun bir an önce çözülür” dedi.

“Bu durum bizi çok zor duruma sokuyor”

Yunanistan’ın tır sürücülerine vize vermemesinin gündemde olduğunu aktaran TIR sürücüsü Eren Özkök; “15 günlük bir giriş çıkışla Yunanistan'a 2 seferlik  vize verildi. 29 unda vize aldık. Aynın 10 u oldu vizemiz bitti geri dönüyoruz. Bu durum bizi çok zor duruma sokuyorÜrünleri indireceğiz başka bir sürücü gelene kadar bekleyeceğiz. Hem zaman kaybı hem de ekstra masraf olacak. Biz de vizemiz çıkana kadar bekleyeceğiz” dedi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali