McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 18 Nisan 2021, Pazar 12:03 tarihinde eklendi. 231 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI, “KOMŞULARIMIZLA SORUNLARI KONUŞARAK, ÇÖZEBİLECEĞİMİZİ GÖRÜYORUZ”

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Edirne’ye gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Kapıkule Sınır Kapısı’nda çiçekle karşılandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kapıkule Sınır Kapısı önünde basın açıklamasında bulundu. Bakan Pekcan, Bulgaristan tarafının bir süredir uygulamakta olduğu ''toll' adını verdikleri yol geçiş ücretleri ve aldıkları çok büyük cezaların olduğunu, bunlarla ilgili girişimler yaptıklarını belirterek, "Bu cezaların iptalini sağladık hatta bu cezaların iadelerini de sağladık.” Dedi. Pekcan ayrıca gümrük kapılarını ekiplerin yanı sıra dedektör köpekler ve çok yüksek teknoloji ürünü teknik cihazlarla donattıklarını vurguladı.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI, “KOMŞULARIMIZLA SORUNLARI KONUŞARAK, ÇÖZEBİLECEĞİMİZİ GÖRÜYORUZ” Edirne’ye gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Pekcan, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan, , sektör temsilcileri ve gümrük çalışanları tarafından karşılandı.

“Salgında üretmenin ve satmanın yanı sıra lojistiğin ne kadar önemli olduğunu gördük”

Kovid-19 salgınıyla mücadele döneminde üretmenin ve satmanın yanı sıra lojistiğin ne kadar önemli olduğunu hep beraber bir kez daha gördüklerini söyleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,

“'Temassız ticaret' uygulamasını başlattık”

 

Kovid-19 salgınının, yaşanan sorunların, bazı faaliyetlerin ne kadar stratejik önemi olduğunu gösterdiğini aktaran Bakan Pekcan; "Salgında, doğal afette, savaşta, her daim çalışacak fedakâr insanlarımız olmasa diğer imkânlarımızın hiçbir kıymeti de yok. Pandeminin ilk başlangıcında hatırlarsanız, tüm ülkeler kapıları kapatmaya başlarken biz proaktif davranarak Ticaret Bakanlığı olarak 'temassız ticaret' uygulamasını başlattık." dedi.

“Ticaretin akışının sürdürülebilir olmasını sağladık”

Kapıkule, Habur ve Kapıköy kapılarında temassız ticaret uygulamalarıyla beraber ticaretin akışının sürdürülebilir olmasını sağlamış olduklarını ifade eden Bakan Pekcan; “Bu sayede zamanında tedariklerimizi gerçekleştirdik. Aynı zamanda da gümrük hizmetlerimizin kalitesinden ödün vermeden hizmetlerimizde teknolojiyi sonuna kadar kullandık. Dijitalleşmeye önem verdik. Kâğıtsız gümrük uygulamalarının kapsamını her geçen gün daha da geliştirmeye devam ediyoruz. Akıllı gümrük anlayışı ile risk analizi ve yöntemleri ile birçok alanda teknolojinin imkânlarını sonuna kadar kullandık ve kullanmaya devam ediyoruz. Bakanlık olarak kolay destek ve kolay ihracat platformunun yanında 4 Nisan’da ‘Kolay İhracat Noktaları Projesi’ni de devreye aldık. Böylece bürokratik prosedürlerin azaltılmasına aynı zamanda da transit ticaretin kolaylaştırılmasının da önünü açtık” ifadelerine yer verdi.

Transit ticaret için yola çıkan bir aracın kısmi yüklerini alarak yoluna devam edebileceğine değinen Bakan Pekcan, bu durumun hem ihracat için hem de lojistikçi için büyük bir kolaylık getirdiğini vurguladı.

Uluslararası mal ticaretinin gerçekleştirildiği gümrük kapılarında sadece araçların basit giriş çıkış işlemlerinin yapılmadığının altını çizen Bakan Pekcan, bunun çok daha ötesinde saatin içerisindeki çarklar gibi tam bir eşgüdüm ve uyum içerisinde birbiriyle iç içe geçmiş çok kapsamlı bir hizmetler zinciri olduğunu ifade etti.

“Yasa dışı ticaretle mücadele etmeye devam ediyoruz”

Bunların arasında Kapıkule’de pasaport kontrolleri, gümrük beyannameleri araçların kontrolü, muayenesi, araç vergisi, damga vergisi, yol geçiş ücretleri tarımsal ürünlerin analizi, Kovid – 19 testleri ve dezenfektasyonları gibi işlemlerin olduğunu belirten Bakan Pekcan, ayrıca ticareti kolaylaştırmanın yanı sıra yasa dışı ticaretle mücadele etme görevlerinin de olduğunu dile getirdi.


Geçen yıl Bulgar Maliye ve Ekonomi Bakanı ile görüşmeler yaptığını aktaran Bakan Pekcan, karşılıklı görüşmelerin sürdüğünü dile getirerek şu ifadelere yer verdi; "Tüm bu gelişmelerde Kapitan Andreevo ve Lesova gümrük kapılarında alınması gereken iyileştirici tedbirleri kendileriyle paylaştık ve bütün taleplerimizi dile getirdik. Ve kendileriyle de iş birlikleri için ben Bulgar makamlarına ve gümrük idaresine de ayrıca teşekkür ediyorum. Sınır kapılarımızdaki sorunları tek taraflı olarak gidermenin dış ticaretimiz ve gümrük işlemlerimizi kolaylaştırmak konusunda yetersiz kalacağı artık tecrübeyle sabit. Komşularımızla sorunları konuşarak, istişare ederek sorunları çözebileceğimizi görüyoruz ve son derece de önem arz ediyor. Gümrük kapılarımızda kapasite geliştirme faaliyetlerimizi dinamik şekilde sürdürüyor ve kapılarımızda yapılan çalışmaları takip ediyoruz. Bizim gümrük kapılarında bir dakika bile kaybetme lüksümüz yok. Bu anlayış ve prensip içerisinde bütün Bakanlık olarak gümrük kapısında çalışanlarla beraber kusursuz bir uyum içerisinde bu çalışmayı gerçekleştirmek için gayret ediyoruz”

“Her 5 yolcudan biri Kapıkule'den giriş çıkış işlemi yapmış”

Her 5 yolcudan birisinin Kapıkule'den giriş çıkış işlemi yaptığını dile getiren Bakan Pekcan; “Araç ve yolcu trafiğine baktığımızda Kapıkule kapımızın ülkemiz için ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha görüyoruz. 2019 yılı salgın öncesi dönemde bir onda 2.000.000 giriş 1 onda 1.000.000 çıkış olmak üzere 2 onda 3.000.000 aracın giriş çıkış işlemi gerçekleştirilmiş. Aynı sene ülke genelinde 7 onda 6 milyonu aracın giriş çıkış işlemleri gerçekleştirdiğini dikkate aldığımızda demek ki ülkeye giren çıkan araçların 3’te 1’i Kapıkule'den yapıyor. Aynı yıl tüm gümrük kapılarımızdan 27,6 milyon yolcunun giriş çıkış işlemi gerçekleştirilmiş. Bunun da 5 onda 7 milyonu sadece Kapıkule'den gerçekleştirilmiş. Yani her 5 yolcudan 1’si Kapıkule'den giriş çıkış işlemi yapmış. 2020 yılında salgın nedeniyle bu rakamlar da cüzi olarak bir azalma oldu. Ama temassız uygulamalarımız sayesinde çok da fazla bir değişme olmadı. Ancak bu dönemde hemen 1 yıl önce başlattığımız TOBB ile beraber gümrük kapılarımızın modernizasyonu çalışmaları kapsamında GTİ’de bir sene içinde kapının modernizasyon çalışmalarını tamamlayıp devreye aldı. Gümrük alanımız 333 dönümden 390 dönüme çıkardık” ifadelerine yer

“Peron sayısı arttı tır kuyrukları tarih oldu”

Tır çıkış peron sayısını 6’dan 8’e çıkardıklarını aktaran Bakan Pekcan; “Girişteki muayene peronlarına esnek peronlarla beraber 5‘den 8 perona çıkardık ayrıca 24 aynı anda akaryakıt dağıtımı yapabilen 24 pompalı akaryakıt kontrol istasyonu gerçekleştirdik. Buradaki yığılmaları önledik” dedi.

“Hamzabeyli'de de çok iyi çalışmalar yapıyoruz”

Hamzabeyli'deki çalışmaların yakın sürede tamamlanacağını ifade eden Bakan Pekcan; "O bölgeyi 64 dönümden 150 dönüme çıkardık4 giriş 4 çıkış 8 olan peron sayısını 6 giriş 6 çıkış olmak üzere 12 perona çıkardık. Yolcu bölümünde de toplam 8 peronda hizmet veriyoruz. Ayrıca 12 akaryakıt istasyonu oluşturduk ve tüm bu peronlarımızı da tek durak sistemine göre modernize ettik. İpsala Gümrük Kapımızdaki çalışmalarımız da devam ediyor. Oraya da %92 oranında tamamladık. Orayı da 105 dönümden 150 dönüme çıkarıyoruz. Ayrıca daha önce mevcutta 10 olan peron 10 tır 8 yolcu olmak üzere tek durak sistemine göre 18 perona getiriyoruz. Ortaya koyduğumuz tüm bu çalışmaların yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladığında görüyoruz işte görüyorsunuz artık kuyruklar falan kalmadı” şeklinde açıklamada bulundu.

Mart ayında Kapıkule sınır kapısından bin 422 giriş, bin 329 çıkış ile 28-29 Mart'ta en yüksek giriş-çıkış rakamını yakaladıklarını belirten Bakan Pekcan,  15 Nisan'da bin 438 tır girişi sağlandığını ve artık ihracatta olduğu gibi giriş çıkışta da rekor kırmaya devam edeceklerini söyledi.

Andreevo Kapısı’na özel geçiş hattı”

Kapitan Andreevo kapısındaki polis kontrol noktasının üstünün kapandığını ve frigofrik tırlar için özel geçiş yapıldığını açıklayan Bakan Pekcan; “Nakliyecilerimizin büyük bir sıkıntısı vardı. Yine en güzel haber ve beklentimiz Kapitan Andreevo’da frigofrik için özel bir geçici hattı yapılıyor. Biz bir an önce bu projenin devreye girmesini bekliyoruz ve Türk frigofrik tırlar için geçiş hattının devreye girmesiyle beraber Kapıkule’deki çıkış sayılarımız çok daha artacak” dedi.

 “Lesovo’daki peron sayısını 4'ten 7'ye çıkarıldı”

Lesovo’daki peron sayısını 4'ten 7'ye çıktığını da bildiren Pekcan; “inşaat var devam ediyor. Kantar sayılarını da arttırıyorlar. İki tane kantar yetersiz kalıyordu biliyorsunuz. Biz kendilerinden sadece Kapıkule değil, Lesovo kapısının da hayvansal ve bitkisel ürünlerin AB’ye girişine yetkilendirilmesi konusunda taleplerimizi iletiyoruz. Bunu hem Bulgar hükümeti nezdinde hem de AB’li muhataplarımız nezdinde iletiyoruz ki oralarda da biraz daha açılım sağlayabilelim. Ayrıca Kapitan Andreevo tarafında da veteriner kontrol noktasının genişletilme çalışmaları yapıldığını öğreniyoruz. O da bizim elimizi oldukça rahatlatacak. Muhataplarımızla yaptığımız istişareler de nakliyeci firmalarımızdan özellikle bozulabilir ürün taşıyan, soğutuculu nakliye araçlarımızın tır garajlarına Bulgar tarafında 16-17 saat beklenildiği bilgisi bize ulaştı. Hemen devreye girdik gerek tır garajı yetkilileri ile gerekli muhataplarımızla artık bu araçlarımız en fazla 2 saat bekleyerek sınırdan geçiş sağlayabiliyorlar” ifadelerine yer verdi.

Cezalar iptal edildi

Bakan Pekcan, Bulgaristan tarafının bir süredir uygulamakta olduğu ''toll' adını verdikleri yol geçiş ücretleri ve aldıkları çok büyük cezaların olduğunu, bunlarla ilgili girişimler yaptıklarını belirterek, "Bu cezaların iptalini sağladık hatta bu cezaların iadelerini de sağladık. Bu süreçte sorunların çözümünde proaktif şekilde yer alan Sofya Ticaret Müşavirliğimize ve Bulgaristan Gümrük İdaresine de teşekkür ediyoruz." dedi.

“Uyuşturucu ile mücadelede rekor kırıldı”

Yasal ticareti kolaylaştırırken, yasal olmayan ticareti de engellemek ve ticaret en güvenli, en kolay, en hızlı yapılan ülkelerden birisi haline gelmek için mücadele etmeye devam edeceklerini aktaran Pekcan; “Kapıkule'de bu sene 2 rekor yakaladık. Bir tanesi 2 ton 70 kilogram esrar yakaladık Kapıkule'de. Diğeri 2Milyon 800 bin adet uyuşturucu hapı gene Kapıkule'de yakaladık. Bizim 2020 yılında toplam 9 onda 7 ton uyuşturucu yakaladık. Bunun 5 onda 4 tonunu Kapıkule'de yani yüzde 56’sını. Yine tütün mamulleri, alkollü içkiler gibi diğer yakalanan ürünler de mevcut” dedi.

“Örnek bir kurum olma yolundayız”

Gümrük kapılarını ekiplerin yanı sıra dedektör köpekler ve çok yüksek teknoloji ürünü teknik cihazlarla donattıklarını vurgulayan Pekcan; “Ticaret bakanlığı olarak iç ticaret, dış ticaret ve gümrükler alanında dijitalleşmeye önem veriyoruz. Küresel çapta örnek bir kurum olma yolundayız. Çünkü bizim yaptığımız kolay ihracat platformu küresel çapta benzeri olmayan bir platform ve bizim gümrüklerdeki dijitalleşme uygulamalarımız gerçekten birçok gelişmiş ülkede hala yok. Ama

Kapıların modernizasyonunda büyük desteği olan başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Bakan Pekcan, çalışmaların hızla devam edeceğini ve kapıların daha modern hale geleceğini ifade etti.

Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde il protokolü ile brifing toplantısı düzenleyen Pekcan, daha sonra Kapıkule alan ziyareti yaparak programını sonlandırdı.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali