McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 25 Mayıs 2021, Salı 18:42 tarihinde eklendi. 293 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Aşılama ile hastalığın önüne geçilebilir

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, düzenlediği basın toplantısında tam kapanma sürecinin ardından vaka sayılarında ciddi anlamda düşüşler olduğunu söyledi. Altun, yapılacak hızlı bir aşılama ile hastalığın bulaş riskinin önüne geçilebileceğini aktardı.
Aşılama ile hastalığın önüne geçilebilir

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, tam kapanma sürecini değerlendirdi. Beklenen aşıların gelmesi ve yapılacak hızlı bir aşılamayla bulaşın önüne geçilebileceğini vurgulayan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun; "Burada ortaya çıkacak hızlı bir aşılamanın Eylül ayının sonunda bitirildiği takdirde hastalık toplumsal bir bulaş değil, küme bulaşı dediğimiz bir şekilde seyredecektir. Küçük gruplardan küçük salgınlar şeklinde seyredecektir. Çünkü artık koronavirüs hastalığının mevsimsel influenza yani grip hastalığındaki gibi hayatımızın bir parçası olduğu bir gerçek. Dolayısıyla bu gerçekle hareket etmek gerekiyor. Hangi aşı olursa olsun aşılama çok önemli. Burada varyant oluşumları da çok önemli. Nasıl virüs kontrolsüz ve hızlı çoğalıyorsa yeni mutasyonların da ortaya çıkması o kadar etkendir” ifadelerine yer verdi.

“Yapılması gereken en temel şey hızlı bir aşılamadır”

Tüm kapanma süreçlerinin ardından açılmaların da kontrollü şekilde yapılması gerektiğine değinen Prof. Dr. Altun; “Açılma ile ilgili temel kıstas ne olmalı buna da bakmak gerek. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı bir veri var. Son 1 hafta içerisinde 100 bin nüfusta 10 oranında görüldüğü takdirde. Bu da günlük vaka sayısının bin 200’e indirilmesi gerektiği demektir. Eğer günlük vaka sayısını bin 200’ün altına indirilebilir ve en az 2 hafta sabit tutturabilirsek hastalığı kontrol altına alabilmişiz gibi bir olasılık çıkacak.  Yapılması gereken en temel şey hızlı bir aşılamadır. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalarda zikrettiği aşı sayıları var. Umuyoruz ki aşılar zamanında gelir ve hızlı bir şekilde insanlarımızı aşılayabiliriz. Bu şekilde hastalığın bulaş riskinin önüne geçebiliriz” şeklinde konuştu.

“Aşılarla varyantlar arasında bir yarış var”

Şu anda bakıldığında dünyada kullanılan aşılarla varyantlar arasında bir yarış olduğuna değinen Prof. Dr. Altun, bu yarışın aşıların lehine olduğunu, ancak yeni çıkabilecek varyantlarla bu yarışın hastalık lehine dönmesi halinde bütün dünya ve ülke için tehlike arz ettiğini söyledi.

“Kapalı mekânlar hala riskli”

1 Haziran itibariyle başlayacak olan yeni süreç hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Altun, salgın başladığında yüzde 10 olarak telaffuz edilen açık alan bulaş riskinin yapılan çalışmalar sonucu 1 buçuk metrelik mesafelere dikkat edildiği takdirde bulaş olasılığının yüzde1-2 olarak saptandığının vurgusunu yaptı.

Yazın gelmesi ile birlikte virüsün etkinliğinin azaldığını ifade eden Prof. Dr. Altun; “Havaların ısınmasına bağlı olarak bulaş olasılığı düşecek. Kapalı mekânlar hala risk. Kimin hastalık geçirdiğini bilemiyoruz. Sup klinik dediğimiz belirti göstermeden de bu hastalığı geçiren insanlar var. Bu insanların ayırt edilemediği takdirde diğer insanlara bulaştırma riski yüksek. Bu yüzden aşılamanın hızlı şekilde tamamlanması gerekiyor” dedi.

 “Aşılama ile birlikte vaka sayıları azaldı”

Aşılama ile birlikte vaka sayılarında çok ciddi şekilde azalma görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Altun,  sağlık kurumlarına ciddi hastalıkla başvuranların ve ciddi sağlık sorunları ile yatışların ciddi oranda azaldığına değindi.

Tüm bunların aşının işe yaradığının göstergesi olduğunu belirten Prof. Dr. Altun; “Ancak bu oluşan koruyuculuğun ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Zaman içerisinde ek doz aşılara ihtiyaç olacaktır. Yapılan bilimsel çalışmalar bunu gösterecektir. Hafife alınacak bir hastalık değil. Burada aşılama ile birlikte bağışıklığı güçlenen insan sayısını arttıraraktan hastalığı endemik hale getirmeye çalışılıyor. Çünkü ortadan kaldırma şansımız yok. Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir durum sadece çiçek hastalında söz konusu oldu. Bu hastalık mevsimsel grip gibi endemik hale gelecek. Dolayısıyla bir takım koruyucu önlemlerin sürdürülebilmesi ve aşılamaların devam etmesi gerekecek. Ekim ayının sonuna kadar ülkemizde aşılamanın 12 yaşa kadar bitirilmiş olması çok önemlidir. Özellikle aktif yaşam içinde yer alan emekçi kesimdeki insanlar, öğretmenler, öğrenciler ve hareketliliği fazla olan kesimin öncelikli olarak hızla aşılanması gerekir” ifadelerine yer verdi.

“Açılma sürecinde salgın tedbirlerine dikkat edilmeli”

Mevsim itibariyle insanların kapalı mekânlar yerine daha çok açık mekânlarda buluşmaya başladığını aktaran Prof. Dr. Altun; “Bu durum da bulaş riskini düşürüyor. Yaz dönemini çok iyi kullanıyor olmalıyız. Bu açılma sürecinde salgın tedbirlerine dikkat etmemiz gerek. Açık mekânlarda ve olabildiğince mesafeye dikkat edilerek bir arada olmak hastalığın bulaş riskini azaltacaktır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali