McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 25 Temmuz 2021, Pazar 13:12 tarihinde eklendi. 239 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

200 yıllık Kurban geleneği yaşatılıyor

Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli Köyü'nde asırlardır yaşatılan gelenek bu yıl Kurban Bayramı'nda da devam etti. Kurbanlarını kesen vatandaşların getirdiği etler önce doğranıyor, imece usulü kazanlarda kaynatıldıktan sonra da köy halkına dağıtılıyor.
200 yıllık Kurban geleneği yaşatılıyor

Geleneği duyanlar köye misafir oluyor

Çoğunluğunu Bulgaristan göçmenlerinin oluşturduğu 180 hanelik Geçkinli Köyü'nde 200 yıllık kurban geleneği yaşatılıyor. Atadan dedeye, dededen toruna kadar asırlardır devam eden kurban geleneğini duyanlar kazanlarda kaynatılan bu etlerden yemek için Geçkinli Köyü'ne misafir oluyor. Yaklaşık 2 asırdır kurbanını kesen köylüler, etlerini geleneğin yaşatıldığı okul bahçesine getiriyor. Burada toplanan etler, Köy Muhtarı Özer Abacı eşliğinde doğrama ve yıkama işleminin ardından kazanlara yerleştiriliyor. Her yıl Kurban Bayramı'nda İmece usulü bir ayara gelen köylülerden kimisi etleri hazırlıyor, kimisi odun kesiyor, kimisi ateşi yakıyor, kimisi ise kazanları karıştırıyor.

Kazanlarda kaynatılan etler, bereket duasının ardından köylülere dağıtılıyor. Her yıl bir araya gelen ve geleneği yaşatan köylüler, sıcak havaya rağmen ateş başında gönüllü olarak hizmet ediyor.

"Toplanan etleri imece usulü kazanlarda kaynatıyoruz"

Kurban dağıtma geleneğinin 200 yılı aşkın bir süredir devam ettiğini ve atalardan kalma bir miras olduğunu belirten Geçkinli Köyü Muhtarı Özer Abacı; "kurbanını kesen vatandaşlar pay olarak ya da bütün şekilde buraya getiriyorlar. Biz de arkadaşlarla birlikte imece usulü kazanlarımızda kaynatıyoruz. Daha sonra yapilan bereket duasının ardından tek tek evlere götürüyoruz. Bu köyde yaşayanların çoğu Bulgaristan göçmeni. Ata'dan kalma geleneği yaşatıyoruz" dedi.

Bu kurban geleneğinin geçmişten günümüze kadar ara vermeden devam ettiğini söyleyen Köy sakinlerinden Bahtiyar Oruç; "Muhtarın önderliğinde arkadaşlarla imece usulü toplanıyoruz. Getirilen etler önce pay ediliyor ve yıkadıktan sonra kazanlarda kavuruyor ve tuzluyoruz. Bereket duası ile birlikte kaynatıyoruz. Akşam olunca kesen kesmeyen herkesin sofrasına bu kurban etlerinden dağıtıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Vatandaşların getirdiği etleri gönüllü olarak kazanlarda kaynattıklarını söyleyen köy sakini Ali Özkan, "Vatandaşların getirdiği etleri burada paylaştırıyoruz. Kesen var kesemeyen var. Zengin var fakir var. Ayrım olmaksızın her eve et giriyor. Allah kabul etsin" dedi.

1996 yılından beri gönüllü olarak bu tarz etkinliklerde yer aldığını söyleyen köy sakinlerinden Ramadan Gök, burada etlerin pişirilmesi için odun kestiğini ve kazanları yıkadığını belirtti.

Her bayram köye geldiklerini söyleyen

200 yıla dayanan atadan kalma bu geleneğin yaşatılmasının çok güzel olduğunu söyleyen Şermin Akkiyik; "Etlerini kesenler parça ya da bütün olarak kazanlarda kaynatılması için köy meydanına getiriyorlar. Burada kaynatılan etler tüm köye ikram ediliyor. Biz de payımızı aldık" şeklinde konuştu.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali