McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 15 Ağustos 2021, Pazar 14:46 tarihinde eklendi. 205 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TİCARET BAKANI MUŞ: “İHRACATTA 200 MİLYAR DOLARI GEÇTİK"

Bir takım ziyaretler ve sınır kapılarında yürütülen çalışmaları incelemek için Edirne’ye gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AK Parti Edirne İl Başkanlığı’nda partililerle bir araya geldi. Yapımı devam eden projelerle ilgili açıklamada bulunan Bakan Muş, Edirne'nin nehirleriyle, sınır kapılarıyla, çok önemli bir şehir olduğunu ifade etti.
TİCARET BAKANI MUŞ: “İHRACATTA 200 MİLYAR DOLARI GEÇTİK

Sınır kapılarındaki işleyişi ve orada aksaklıklar olup olmadığını, yerinde incelemek üzere Edirne’ye gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ihracatta ilk defa 200 milyar doların geçildiğini söyledi.

İlk olarak AK Parti Edirne İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Bakan Muş, Milletvekili Fatma Aksal ve AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba tarafından karşılandı.

“İhracatın büyük bir kısmının Edirne’den yapılıyor”

Partililerle bir araya gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Edirne ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Edirne'nin Türkiye'nin batıya açılan kapısı ve yüzü olduğunu söyleyen Bakan Muş, ihracatın büyük bir kısmının Edirne’deki sınır kapılarından yapıldığına dikkat çekti.

Edirne’deki sınır kapılarından Avrupa’ya ürün sevkiyatı yapıldığını vurgulayan Bakan Muş; “Bu ilin öyle bir özelliği var. Edirne serhat şehri, Devlet-i Ali Osmanlı'nın başkentlerinden. İsmi çok büyük bir şehir, çok kıymetli bir şehir. Hükümetimiz kente çok ciddi yatırımlar kazandırdı. Edirne’yi yerelde de ismine yakışır şekilde yıldız gibi parlayacağı daha iyi noktalara taşıyacağız" dedi.

“Bu yıl doğal afetlerle büyük bir mücadele içerisindeyiz”

Türkiye'de önemli gelişmelerin yaşandığını ifade eden Bakan Muş; “Bu yıl doğal afetlerle büyük bir mücadele içerisindeyiz. Sadece Türkiye'de değil dünyanın birçok yerinde hem seller hem yangınlar. Bir tarafta aşırı yağış bir tarafta aşırı ısınma aşırı sıcaklıklar ve kuraklık maalesef bu tip olayları tetikleyebiliyor. Yangınların çıkış sebebinin sabotaj olup olmadığı ve diğer unsurlarla ilgili araştırmalar devam ediyor. Buradaki ormanlar ülkeye tekrar kazandırılacak” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’nin büyüme hızı 8’in üzerine çıkacak”

Türkiye'nin gelişen bir ülke olduğunu ve nüfusunun 84 milyonu geçtiğini ifade eden Bakan Muş; "Ekonomimiz hızlı büyümeye devam ediyor. Geçen sene 1,8 ekonomimiz büyüdü. Bu sene en son bir araştırma şirketi, bu reyting şirketlerinin bir tanesi Türkiye'nin büyüme hızını daha önce düşürenler şimdi tekrar 7,9'a çıkartmışlar. Bizim tahminimiz aslında bu yılki büyümemizin 8'in üzerine çıkacağı yönünde. Dolayısıyla Türkiye hem geçen sene büyüdü hem de bu sene bir büyüme performansının içerisinde" dedi

“Avrupa'ya çok ciddi bir sevkiyat var”     

Türkiye cumhuriyeti tarihinde ilk defa 200 milyar dolar ihracatın geçildiğini vurgulayan Bakan Muş; “Edirne'yi seçmemizin arkasında bunlar yatıyor. Sınır kapılarımızdaki işleyişi, oradaki aksaklıkların olup olmadığı, yerinde bakıp oraları incelemek için buradayız. Buradan Avrupa'ya çok ciddi bir sevkiyat var. Bizim ihracatımızın yarısından fazlası Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği olmayıp ama Avrupalı olan ülkelere yapılıyor. Dolayısıyla bizim için burası çok önemli. 200 milyar dolar inşallah yılsonunda çok daha farklı noktalara taşınacaktır” ifadelerini kullandı.  

“36 milyar dolardan 200 milyar doları geçen bir ihracat oldu”

AK Parti hükümeti döneminde 36 milyar dolardan 200 milyar doları geçen bir ihracatın olduğunu söyleyen Bakan Muş; "İthalat ve ihracat arasındaki makas sürekli kapatılmış. Sürekli onu kapatmışız. Bugün Türkiye artık ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 83 mü olacak yüzde 85 mi olacak bunu tartışıyoruz. 85'i nasıl çıkarıyoruz bunu tartışıyoruz. 90'a nasıl çıkarırız bunu hesabındayız. Biz 100 dolarlık ithalat yapıyorsak 90 lirasını bunun ihracattan kazanmamız lazım. Bunun hesabı içerisindeyiz" şeklinde açıklamada bulundu.

" Türkiye kendi kendine yetebilme noktasına geldi"

Türkiye'nin bu yıl ciddi bir atak yapacağını vurgulayan Muş; "Salgın olmasaydı, afetler olmasaydı turizm gelirlerimiz 2 katından fazla olacaktı. 2023 yılında Türkiye'nin turizm hedefleri 65 milyar dolardı. O açıdan biraz burada mevzi kaybettik. Mevzi kaybettiğiniz zaman biraz geri gelip koşacağız ve o engeli aşmış olacağız" dedi.

Türkiye'nin kendi kendine yetebilme noktasına geldiğini vurgulayan Bakan Muş; "84 milyon ekonomik olarak daha güvenli noktaya gelmiş olacak. Biz bu işle çok uğraştık, mücadele ettik. Bu alanlarda başarı elde etmek çok kolay olmuyor. Dünyada ekonomik mücadeleler çok daha zor çok daha çetrefilli ve mücadele isteyen alanlar. Ülkemiz bir noktaya geldi. Bundan sonrası geçmişe göre daha kolay" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye katılmasının sadece Türkiye'nin lehine değil Avrupa Birliği'nin de lehine olacağını aktaran Muş; "Avrupa Birliği de bu işten kazançlı çıkacaktır. Türkiye 90 milyona yaklaştı nüfus olarak, Avrupa Birliği'nin nüfus olarak yüzde 25'ini oluşturuyor. Bugün Türkiye 10 bin dolar civarında nominal kişi başına düşen gelir. Bu 40 bin dolara çıktığı zaman nominal olarak Türkiye'deki ekonomik hareketi ve ekonomik aktiviteyi düşünün, buradan Avrupa Birliği'nin tamamı faydalanacak" şeklinde konuştu.

Başkan İba; “Hepimizin yüreği yandı”

Konuşmasına son günlerde yaşanan doğal afetlerden dolayı üzüntü duyduklarını belirterek başlayan AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba; “Son günlerde ülkemizde yaşana orman yangınları, sel gibi doğal afetlerle hepimizin yüreği yandı. Kastamonu, Sinop ve Bartın’da gerçekleşen sel afetinde canlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Sevenlerinin ve aziz milletimizin başı sağ olsun. Mekânları Cennet olsun. Ayrıca yaşanan doğal afetlerden zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Çok şükür, orman yangınları kontrol altına alınarak söndürülmesi ülke olarak yüreğimize su serpti. Afetlerin etkili olduğu bölgelerde, devletimiz tüm kurum ve kuruluşlarımızla yoğun bir çalışma yürütmektedir. Devletimiz vatandaşımızın yanındadır. Bu yaraları da beraber saracağız inşallah” dedi.

“Salgın sürecini de atlatıp, yolumuza daha güçlü adımlarla devam edeceğiz”

Ülkenin refahı ve kalkınması için bu yolda, bakanlığın attığı her bir adım ve her bir hamleyi mutluluk ve gururla takip ettiklerini söyleyen AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba; “İlimizde faaliyet gösteren 34 adet esnaf ve sanatkârlar odası ile bu odalara kayıtlı 16 binden fazla esnaf ve sanatkârımız bulunmaktadır. Salgın sürecinde alınan maddi ve manevi tedbirler ile devletimiz esnafımızın yanında olmuştur. Açıklanan destek paketlerimiz esnaflarımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. İnşallah alınan tedbirler ve aşılamada aldığımız yol sayesinde bu salgın sürecini de atlatıp, yolumuza daha güçlü adımlarla devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 “Gurur ve mutluluk duyuyorum”

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan partinin 20. yaş gününü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Başkan İba,

Böylesi bir ekibin, böylesi bir gönül ve dava birliğinin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

20 yılı geride bırakmışken her dem genç, dinamik, halkını seven, devletine inanan, yerelde Edirne’nin refahı, mutluluğu ve kalkınması için yüreklerini ortaya koymuş bir büyük ekip olduklarını belirten İba;

“Ve buradan açık yüreklilik kıymetli teşkilatımıza belirtmek isterim ki; Tüm gücümüzle, AK Partimiz için çalışacağız! Tüm gücümüzle Edirne’miz ve Türkiye’miz için çalışacağız! Ve işte o zaman göreceksiniz, 2023 hedeflerimize ulaşmakla kalmayacak, bu mukaddes emaneti güzel ülkemizi dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri haline getireceğiz! Bugüne dek inandık, başardık! Bugünden sonra da inanacağız! Başaracağız” şeklinde konuştu.

 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AK Parti İl Başkanlığı'ndaki programın  ardından Edirne Valiliği ve Kapıkule Sınır Kapısı'nı ziyaret etti. Kapıkule Sınır Kapısı'nda Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık ve yetkililerden brifing alan Bakan Muş, yapılan toplantının ardından çeşitli incelemelerde bulunan Bakan Muş, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali