McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 09 Ekim 2021, Cumartesi 11:06 tarihinde eklendi. 249 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

“Osmanlı Balkanlar’a 15 bin mimari yapı kazandırmış”

Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarının son birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda Osmanlı Devletlerinin Balkanlar ve Orta Avrupa’ya kazandırdığı tarihi eserler hakkında hazırlanan rapor Komisyon Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından meclise sunuldu. Gegeoğlu, Osmanlı Devletinin sadece Balkanlar’da 15 bin 787 adet mimari yapı inşa ettiğini belirtti.
“Osmanlı Balkanlar’a 15 bin mimari yapı kazandırmış”

Turizm Komisyonu tarafından Osmanlı Devletlerinin balkanlar ve orta avrupaya kazandırdığı tarihi eserler hakkında hazırlanan rapor Komisyon Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından meclise sunuldu.

Osmanlı Devletinin sadece Balkanlar’da 15 bin 787 adet mimari yapı inşa ettiğini söyleyen Gegeoğlu, “Varna camilerinin bir kısmının isimleri şunlardır: Abdurrahman Efendi Camii, Ahmed Paşa Camii, Çavuşzâde Camii, Osman Paşa Camii, Kavaklı Camii, Kale Camii, Hacı Ali Camii, Teşvikiye Camii, Küçük Hoca Mescidi, Hayriye Camii, Tekke Camii, Subhşâh Hâtun Camii, Aziziye Camii vs. Bugün Varna'da üç cami günümüze kadar gelemiştir. Osmanlı imparatorluğu döneminde İlfov kazasına bağlı Eflak Beyliğinin merkezi olan Bükreş'te 6 kargir hanı bulunmaktaydı. Çarşıda ise 300'den fazla dükkan vardı. Ayrıca 2 çifte hamam, bir de özel hamam bulunmaktaydı. Hastalar için 40 hasta alacak genişlikte bir hastane (Tabhane-i imaret) mevcuttu. 30'dan fazla, her birinin vakfı mevcut olan manastir mevcuttu. Bükreş'in içinde akan Dumboviçe Nehri'nde 21 un değirmeni, 2 çuka değirmeni mevcuttu.” Şeklinde konuştu.

“Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli anısı Türk Şehitliği”

Osmanlı İmparatorluğu'nun 488 yıl süren, egemenliğinin en önemli anısının, Osmanlı mezarlarının bulunduğu “Türk Şehitliği” olduğuna dikkat çeken Gegeoğlu, “Şehitliğe çift kanatlı bir demir kapıdan girilmektedir. Kapının karşısındaki küçük kubbenin üzerinde sarı pirinçten yapılmış bir Ay Yıldız yer almaktadır. Kemerli kapının üzerinde kırmızı zemin üzerine beyaz harflerle "Yurt içinde ölen Türk Şehitleri" yazılmıştır. Kubbe Seçildikten sonra yine kemerli bir kapıdan şehit mezarlarının bulunduğu Şehitlik kısmına geçilmektedir. Türk şehitliği birkaç yıl önce Türk Hükümeti tarafından restore edilmiştir.” Dedi.

Gegeoğlu, Osmanlı Döneminde Belgrad’da bulunan 250 cami, 9 medrese, 10 mektep, 17 tekye, 3 imaret, 14 han, 11 hamam, 3 saat kulesi, 38 sebil ve 10 türbeden bugüne 1 camii, 2 türbe, 1 çeşme ve 1 konak kaldığını belirtti.

“Osmanlı Sofya’yı mimari eserlerle donatmış”

Osmanlı’nın Bulgaristan’ın başşehri Sofya’yı mimari eserlerle donattığını ifade eden Gegeoğlu, “Osmanlı İmparatorluğu bu topraklardan çekildiğinde, ardında 32 cami ve mescit, 8 medrese, 15 tekke ve zaviye, 3 imaret, 2 türbe, 13 han ve 7 kervansaray olmak üzere, toplam 170 vakıf eseri bıraktı.Sofya'da Osmanlı izlerini bugüne taşıyan eserlerden en önemlisi Banyabaşı Camii... Günümüzde şehirde ibadete açık tek cami olan Kadı Seyfullah Efendi Camii, Türkiye ve Bulgaristan kültür bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde TİKA desteği ile yeniden restore ediliyor. Caminin yanıbaşında 16. asırda inşa edilen hamamın kalıntıları bulunuyor. Cami bu nedenle banyo anlamına gelen “Banyabaşı” olarak da biliniyor. Cuma günleri camiye ibadete gelen Müslümanların sayısı 1000'i buluyor. Eski adı Philippopolis olup bugün Bulgaristan'ın Sofya'dan sonraki ikinci büyük merkezidir.” Dedi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali