McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 06 Kasım 2021, Cumartesi 17:46 tarihinde eklendi. 230 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı lezzetleri, öğrencilerin elinde hayat buluyor

Edirne'de geçtiğimiz hafta düzenlenen törenle açılan Dr. Sadık Ahmet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli öğrencileri Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini gün yüzüne çıkarıyor.
Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı lezzetleri, öğrencilerin elinde hayat buluyor

Milli Eğitim Bakanı’nın talimatı ile açılışı gerçekleştirilen Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli, geçmişten gelen mutfak kültürünü yaşatmak için örnek bir çalışma başlattı.  

Osmanlı saray mutfağı geleneğini yaşatan öğrenciler aynı zamanda turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu yetişmiş nitelikli mesleki deneyime sahip kalifiye eleman olarak yetişme imkânı da buluyor.

Unutulmaya yüz tutmuş badem çorbası, mutancana, çerkez tavuğu, levzine, zerde, Osmanlı pilavı, reyhan şerbeti gibi saray mutfağının özel lezzetleri öğrencilerin elinde hayat buluyor.

“Öğrenciler, mesleki tecrübelerini geliştiriyor”

Geçtiğimiz hafta faaliyete başlayan uygulama otelinde 5 yıldızlı otelde bulunması gereken tüm imkânların yanında Osmanlı Saray Mutfağının lezzetleri de görücüye çıkıyor. Uygulama otelindeki öğrenciler, teorik derslerle birlikte ayrıca yaptıkları uygulamalı eğitimlerle de geleceğe hazırlanıyor.

Misafirlerden tam not alan 5 yıldız konforundaki uygulama oteli, Osmanlı saray mutfağı yemekleriyle de Edirne'nin tanıtımına büyük katkı sağlıyor.

Ayrıca özellikle festivaller zamanı konaklama sıkıntısı yaşayan turistlere imkânlarını kullanma fırsatı veren otel, bunun yanında Osmanlı saray mutfağının dünyaya tanıtımında da büyük rol oynuyor.

“Osmanlı kültürünü mutfağımızda yaşatmaya çalışıyoruz”

Geçtiğimiz haftalarda açılışını yaptıkları uygulama otelinde yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlerimizi ağırlamaya başladıklarını söyleyen Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Rıza Korkusuz; “Burada öğrencilerimiz Edirne Saray Mutfağından örnekleri yaparak bu kültürü yaşatmaya çalışıyorlar. Bu lezzetleri misafirlerimize sunuyoruz. Edirne'nin tanıtımına da katkı sağlıyoruz. 45 odalı, 84 yataklı 124 kişilik kapasiteye sahip otelimiz 5 yıldızlı otel konforunda hizmet veriyor. 300 öğrencimiz var. Burada edindikleri tecrübelerle mezun olduktan sonra sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne sahip oluyorlar. Hazır şekilde iş bulma olanağına erişiyorlar" ifadelerine yer verdi.

Osmanlı döneminde özellikle düğünlerde yapılan örnek uygulamalar yaptıklarını söyleyen yiyecek içecek bölümü alan şefi Ayla Haykır; “Tatlılardan levine ve zerde yaptık. O dönemde sünnet düğünlerinde zerde mutlaka yapılırmış. Fatih Sultan Mehmet’in sevdiği mutancana yemeğini denedik. Geleneksel ile yeniyi birleştirmeye yönelik bir projemiz de var. İnşallah öğrencilerimizle birlikte yeni şeyler ortaya çıkaracağız" dedi.

“Burada çalışmanın bana çok faydası oluyor”

Osmanlı geleneği olan mutancana yemeğini yapmayı öğrendiğini söyleyen Öğrencilerden Eftalya Özgen; “İçinde badem, bal, kuzu eti, incir ve kuru uzum var. Ürün yelpazesi açısından çok geniş ve lezzetli bir yemek. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemek olarak biliniyor. Geçmişten günümüze yemekleri getirmeye çalışıyoruz. Gelen müşterilere ve öğretmenlerimize sunum yapıyoruz. Burada çalışmanın bana çok faydası oluyor. Bizi geleceğe çok güzel hazırlıyor. Mezun olduktan sonra da gastronomi alanında devam etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

“Turizm okuyan her öğrencinin hayali MasterChef olmak”

Okuldan mezun olduktan sonra MasterChef olmak istediğini söyleyen Öğrencilerden Seçkin Tatlı, “Turizm okuyan her öğrencinin hayalidir bu. Benim de en büyük hayalim bu. Buradan mezun olduktan sonra MasterChef olmak isterim. Osmanlı mutfağından zerde ve levzine tatlısını yaptık. Bu tatlılar Osmanlı döneminde özellikle düğünlerde yapılan tatlılar arasında yer alıyor. Zerde günümüzde de çok sevilerek yenmeye deva ediyor” şeklinde konuştu.

Uygulama Otelinin Teknik Müdür Yardımcısı Tuncay Ardalı, Gelecek aylar için gün boyu yemek servisi yapabilecekleri menüler hazırladıklarını ve Osmanlı saray mutfağı lezzetlerini misafirlere sunabileceklerini söyledi.

Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli, 45 oda, 84 yatak be 124 kişilik konaklama kapasitesi ile misafirlerini bekliyor.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali