McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 20 Nisan 2022, Çarşamba 11:13 tarihinde eklendi. 349 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

"EDİRNE POLİSİ UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ"

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ticaret ve Sanayi Odası'nda "Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı" düzenlendi. Programa katılan Edirne Valisi Ekrem Canalp yaptığı konuşmada, Edirne polisinin uyuşturucuyla mücadelede Türkiye birincisi olduğunu vurguladı.

Düzenlenen çalıştaya, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, İl Jandarma Komutanı Albay Albülkadir Seri, kurum müdürleri ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 “ Ben Olsaydım” şeklinde bir kamu spotu oluşturuldu

Bağımlılık ve bağımlılığın ele alınmasına ilişkin olarak “ Ben Olsaydım” şeklinde bir kamu spotu oluşturulduğunu söyleyen Edirne Valisi Ekrem Canalp, Kamu spotlarını hazırlarken “Ben bağımlı olsaydım” bundan nasıl kurtulurdum diye düşünülmesi gerektiğine değindi.

bağımlılıklarla topyekun mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Canalp, bu şekilde olunca Avrupa ülkelerinin yaşadığı sorunların benzerlerinin yaşanmayacağını ifade etti.

Yüzyıllar boyunca illegal olan bu uyuşturucu türlerinin Avrupa'nın bazı ülkelerinde yasal hale gelmesinin sorgulanması gerektiğine değinen Vali Canalp, " Uyuşturucu türleri nasıl yüzyıllar öncesinde insan sağlığı için tehlikeliyse aynı şekilde tehlikeli olmaya devam ediyor. Uyuşturucu türleri ülkelerde o kadar çok yaygınlaştırılmıştır ki bunlara yönelik mücadele etkinliğini yitirmiş durumdadır. Ne oldu ki bu ülkeler bu uyuşturucuları yasal hale getirmek gibi bir zorunlulukla karşı karşıya kaldılar? Dolayısıyla şu anda bunu bir şekilde meşrulaştırmaktan başka bir seçenekleri de kalmamıştır" dedi.

Türkiye'de polis ve jandarmada branşlaşmış narkotik birimlerinin uyuşturucuyla mücadelede büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Vali Canalp,  uyuşturucu söz konusu olduğu zaman arz ve talep olmak üzere 2 yönlü mücadele olduğuna ve buna dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"Uyuşturucuyla mücadelede polisimiz Türkiye çapında birinci oldu"

Edirne'de 3,5 yıl önce göreve başladığı zaman şikayet edilen konulardan bir tanesinin uyuşturucu satıcılarının yakalanmamasına ilişkin şikayetler olduğunu ifade eden Vali Canalp, "Polisimiz, jandarmamız kendini yeniden motive ve organize etti. Hızlı bir şekilde uyuşturucu satıcılarını yakaladık. Polislerin, Türkiye çapında bütün İl Emniyet Müdürlükleri için yapmış oldukları bir değerlendirme var. Yakalanmış olan uyuşturucu miktarı ve kişi sayısıdır. Bunların hepsi toplanır ve bütün iller yukardan aşağı sıralanır. Edirne polisi, yakalamış oldukları uyuşturucu miktarıyla bir yıl içerisinde büyükşehir olmayan iller kategorisindeki 51 ilin içerisinde Türkiye'nin birincisi oldu. Aynı yıl jandarmamız da yakalamış oldukları uyuşturucu miktarıyla Türkiye'nin en iyi ikinci performansını sergileyen kolluk teşkilatı oldu" ifadelerine yer  verdi.

 Bağımlılık türlerinden birisinin de teknoloji bağımlılığı olduğunu dile getiren Vali Canalp, sadece gençlerde değil, yetişkinlerin de saatlerce telefon ve internette zaman geçirerek teknoloji bağımlısı haline geldiğine dikkat çekti.

"Çocuklarımız zamanlarını telefon ve internet üzerinde geçiriyorlar"

Talep ve mücadelenin bir numaraları kuralının kabullenmek olduğunu söyleyen Vali Canalp, "Pek çok insan hayatının bir döneminde bağımlı olmuştur. Çocukluk yıllarımızda annelerimiz bizleri sokaktan eve sokmaya zorlarlardı şimdi ise çocuklarını evden sokağa çıkarmaya çalışıyorlar. Çocuklarımız zamanlarını telefon ve internet üzerinde geçiriyorlar. Bağımlılıkla mücadelede bireylerin bağımlı olmaması adına sporun çok önemli bir etkisi var. Eğer çocuklar spora yönelirse ya da kendi ilgi alanları neyse ona yönlendirebilirseniz o kadar iyi. Edirne Valiliği olarak 740 tane oyun grubu kurduk. Bu çağın  en büyük sıkıntılarından bir tanesi kapalı mekanlardan, açık mekanlara çıkamamasıdır" ifadelerine yer verdi.

'Ben olsaydım bunları yapardım' sloganı ile çalıştay başlatıldı

Bağımlılığın dünyada en büyük problemlerden birisi olduğuna dikkat çeken Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İhsak Yıldırım, özellikle Avrupa ülkelerinde bağımlılıkla mücadele konusunda yetersizlik ve isteksizliğin olduğunun görüldüğünü belirtti.

"Türkiye'de bağımlılıklarla mücadele aralıksız sürüyor"

Türkiye'de valiliklerin öncülüğünde kurulan koordinasyon kurulu sayesinde bağımlılıklarla mücadelenin aralıksız devam ettiğini hatırlatan Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İhsak Yıldırım, Bu yapılan uygulamanın bile Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bu konuya ne kadar önem verdiğini gösterdiğini aktardı.

"Çalıştayımızda 4 ana başlığımız var"

10 Şubat 2022 tarihinde Bağımlılık Yüksek Kurulu kararlarından sonra sağlık bakanı Fahrettin Koca'nın talimatlarıyla 81 ilde 922 ilçede bağımlılıkla mücadele çalıştaylarının başladığını söyleyen Dr. Yıldırım, "Ben olsaydım” bu hepimizin söylediği bir slogan. Artık bunu hayata geçiriyoruz .Toplumumuzun her kesimini temsil eden her kesimden değerli katılımcılarla “Ben olsaydım” bağımlılıkla mücadelede bunları yapardım sloganıyla başladık. Çalıştayımızda 4 ana başlığımız var. Uyuşturucuyla mücadele, alkol ile mücadele, tütün ile mücadele ve davranışsal bağımlılıklarla mücadeledir. Çalıştayın sonunda tüm verileri toplayıp bakanlığımıza ileteceğiz .Bu bağlamda çalıştayın başarılı geçeceğini düşünüyorum" şeklinde açıklamada bulundu.

Konuşmaların ardından bağımlılıkla mücadele ile ilgili kısa bir video izletildi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen çalıştay, 3 gün sürecek.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali