McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 10 Mayıs 2022, Salı 10:39 tarihinde eklendi. 346 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÇİFTÇİLERİN ZORLU MESAİSİ BAŞLADI

Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yarısının karşılandığı Trakya bölgesinde çeltik arazileri ekim için hazırlanmaya başlandı
ÇİFTÇİLERİN ZORLU MESAİSİ BAŞLADI

Çeltik ambarı olarak adlandırılan bölgelerden birisi olan Edirne'de çeltik üreticilerinin zorlu mesaisi başladı. Türkiye’nin çeltik ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan Trakya’da çiftçiler hazırlıklara başladı. Üreticinin Beyaz altını çeltik için tarlalar hazırlanıyor.

Çiftçinin çeltik mesaisindeki en büyük yardımcısı ise teknolojik aletler. Çeltik arazilerinde ürünün suyu eşit alması için tarlalar lazer yönetimiyle düzenleniyor. Yüksek verimlilik için, "çeltik tavası" da denilen tarlalar lazerli ekipmanla düzleştiriliyor. Tavalar ardından su ile doldurulup, tohum toprakla buluşturulacak.

"Lazer tesviye hem verimi hem de kaliteyi arttırıyor"

Üyüklütatar Köyü çeltik üreticilerinden Özcan Çetin, "Yaklaşık 20 günden beri çeltik yerlerinin hazırlığını yapıyoruz. Şuanda Tesviye aşamasını yapıyoruz. Bundan sonra ilacımızı atıp su verip ekime hazır hale getireceğiz. En son teknolojilerden olan lazer yöntemini kullanıyoruz. Lazer tesviye dediğimiz alet toprağa tava dediğimiz yerleri eşit hale getirip suyun her tarafta aynı derinlikte olmasını sağlayan bir alet. Bu alet sayesinde hem verim hem de kalite artıyor. Eskiden göz kararı yapıyorduk. Bu makine olduğu için şimdi daha hassas oluyor otomatik olarak kendi düzlemesini yapıyor" dedi.

Yaklaşık 250 dekar bir alanda ekim yaptığını belirten Çetin, maliyetler arttıkça bu işte çalışacak insan da bulamadıklarını aktardı. Lazer tesviye ve ilaçlama yaptıklarını söyleyen Çetin, hazır olan yerlerde ise sulama ve ekime başladıklarını ifade etti.

Çeltik ekiminin zorluklarından bahseden Tarla işçisi Sercan Çınar, Çeltik ekiminde emek sarf edildiği için oldukça yorucu olduğunu ifade etti.

Ekime başlamadan önce işçilikleri hazırladıklarını söyleyen çeltik üreticisi Mümin Tüfekçi, bu yıl artan girdi maliyetleri karşısında biraz zorlanacaklarını aktardı.

İlaçlama yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında açıklamada bulunan Tüfekçi, toprağa zarar vermeyecek şekilde sıvı ilaçlar kullandıklarını ve ilaçlamada insan gücü kullanmadıklarını traktörlerle yaptıklarını dile getirdi.

İlk olarak yerlerin sürülmesi ile başlayan çeltik mesaisi,  lazer tesviye, ilaçlama, gübrelemenin ardından ekim ile devam ediyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tarlalarda hazırlıkların tamamlanmasının ardından  kısa süre içerisinde çeltik ekimine geçilecek. Nisan ve Mayıs aylarında tarlaların sürülmesi, sulama ve ekim ile başlayan zorlu mesai Eylül ayına kadar devam edecek.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali