McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 02 Eylül 2022, Cuma 15:20 tarihinde eklendi. 1130 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Öğrenci servis ücretleri belirlendi

2022-2023 Eğitim Öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala Edirne Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Çakman yazılı açıklamada bulundu. Edirne'de öğrenci taşıyan (S) plakalı araçların servis ücretleri Belediye Meclisi'nin Ağustos ayı toplantısında belirlendi. Geçen yıla göre girdilerin yüzde 300 ile 500 oranında arttığını belirten Çakman, vatandaşları ve esnafları mağdur etmeden en uygun tarifenin belirlendiğini söyledi.
Öğrenci servis ücretleri belirlendi

Konu hakkında yazılı açıklama yapan Edirne Servis Araçları Esnaf Odası  Başkanı Göksel Çakman, “2022-2023 Öğretim yılında,  Kovid- 19 pandemisi ve sonrasında oluşan ekonomik krizi nedeniyle zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Geçen yıla göre girdilerin yüzde 300 ile 500 oranında arttığını belirten Çakman, vatandaşları ve esnafları mağdur etmeden en uygun tarifenin belirlendiğini söyledi. 

Buna göre hizmet ücret tarifesinde fiyatların yüzde 8 KDV dahil olduğunu belirten Çakman, ayrıca rehber personel ücreti olarak ise 150 TL ekleneceğini ifade etti.

"Okul servis şoförü ve rehber personel kursu açılacak"                   

Okul servis araçlarında çalışacak şoför ve personelin Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılacak kursa katılmaları ve belge almalarının zorunlu olduğunu aktaran Başkan Çakman,  Belgesiz şoför ve rehber personelin çalışması yasaktır. Bu nedenle Eylül ayı içersinde Edirne Halk Eğitim Merkezi'nde okul servis şoförü kursu ve rehber personel kursları ücretsiz olarak açılacaktır. Katılmak isteyenlerin halk eğitim merkezine başvurması gereklidir" dedi.

"Korsan Servise Dikkat"

Korsan taşımacılığa dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çakman, velilere uyarıda bulundu.

Karayolu Trafik Kanunun değişikliği ile belediyeden izin belgesi almaksızın öğrenci taşıyan araçlara ve araçlardan faydalanan öğrenci velilerine 607 TL ceza kesileceğine değinen Çakman, Bu konuya da dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Çocukların korsan, (S) plakasız ve belgesiz araçlara, hususi otolarla  ve taksiler ile servis yaptırılmaması gerektiğine vurgu yapan  Çakman, "servis şoförleri eğitimli belgelidir. Servis  araçları özel donanımlı ve güvenli araçlardır. Çocuklarımızın can güvenliği için belgeli (S) plakalalı öğrenci servis araçlarımızdan faydalanmaları gerekir" dedi.

Okul servis araçlarının arkasında “okul taşıtı” yazısı bulundurulması gerektiğini söyleyen Çakman, "Okul servis aracının arkasında öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde okunacak şekilde, siyah renkte, büyük harflerle “DUR” yazısı bulunmalıdır. Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı; iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır. Okul servis araçlarında Araçların imal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır. Okul servis araçlarının kapıları, şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde olmalıdır.

Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli olmalı ve bu araçların altı ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmalıdır. Ayrıca taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin öngördüğü periyodik muayeneler de yaptırılmış olmalıdır.

Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları, 01.07.2023 tarihine kadar onbeş yaşından büyük olmamalıdır.

Araca ait tescil belgelerinde gösterilen oturacak yer adedi; aracın içerisine, görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilmelidir.

Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalıdır. Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri, taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde okul servis sürücülerinin uyması gereken kurallar belirtilmiştir. Buna göre şoförler öncelikle öğrencilerin oturarak rahat bir yolculuk yapmalarını sağlamak amacıyla araçlarında gerekli tedbirleri almalıdır. Öğrencileri, taahhüt ettikleri yere kadar götürüp getirmeli ve servis hizmeti sırasında taşıta başka herhangi bir yolcu almamalıdır. Taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere araçta rehber personel bulundurmak zorundadır. Okul servis araçlarında şoförlük yapabilmek için sürücülerin ilgili belediyeden özel izin belgesi almaları gerekmektedir.

Ayrıca bu kişiler, belirlenen okul servis araçları fiyat tarifelerindeki ücrete uymakla yükümlüdür. Okul servis araçlarında güvenli bir yolculuğun gerçekleşmesi için öğrencilerin de uyması gereken birtakım kurallar bulunmaktadır. Öğrenciler, servis araçları tam durmadan araca binmeye ve araçtan inmeye çalışmamalıdır. Öğrenciler, rehber personelin yardımıyla araca sırayla binip araçtan yine sırayla inmelidir. Öğrenciler; yaşı küçük, hasta veya engelli öğrenci varsa onlara öncelik tanımalı, araçtaki diğer öğrencileri itmemelidir.

Araca bindikten sonra yerine geçip oturma”, hemen emniyet kemerini bağlamalıdır. Araç hareket hâlindeyken ayağa kalkmamalı, camları açmamalı, elini, kolunu ve başını kesinlikle camdan dışarı çıkarmamalıdır. Şoförün dikkatini dağıtacak davranışlardan kaçınmalıdır. Servis aracından indikten sonra varsa kaldırıma veya güvenli bir alana geçmeli ve araçtan uzaklaşmalıdır. Araçların arkasından karşıya geçmeye çalışmak ve aracın arkasında durmak çok tehlikeli olduğundan bu davranışlardan kesinlikle kaçınmalıdır. Araçtan inince karşıya geçilecekse kaldırıma çıkmalı, servis aracının ilerlemesini beklemeli ve yolu tamamen görebilecek hâldeyken karşıya geçme kurallarına uyuma özen gösterilmelidir" şeklinde açıklamada bulundu.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali