McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 02 Ekim 2014, Perşembe 19:29 tarihinde eklendi. 773 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İTÜ'de Şok Gelişme: İcat Çıkarma, Sen Çık!

Üniversite-iş dünyası birlikteliğine örnek olan İTÜ Teknogirişim Atölyesi, lojman eksikliği nedeniyle dönüştürülüyor. Üniversite yönetimi, çok sayıda buluşa imza atan 50 girişimciye kapıyı gösterdi
İTÜ'de Şok Gelişme: İcat Çıkarma, Sen Çık! Türkiye'nin bilim üslerinden İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Ar-Ge yapan şirketler büyük bir şok yaşıyor. Çünkü üniversite yönetimi, ilk uzay küpünden, üç boyutlu organ printerına kadar sayısız buluşa imza atan Teknogirişim Atölyesi'ndeki genç girişimcileri bulundukları alandan çıkarmaya karar verdi. Firmalara verilen süre dün doldu. Üniversitenin gerekçe olarak lojman ve kreş eksikliği gibi konuları göstermesi ise bilim dünyasında şaşkınlık yarattı. 30 Eylül'e kadar laboratuvarların boşaltılmasının istendiğini ifade eden şirket yöneticileri, kendilerine gerçekçi bir neden sunulmadığı gibi uygun bir mekân da gösterilmemesinden şikâyetçi. 

YETERİNCE DESTEK OLDUK 
Girişimcilere sağlanan 2 yıllık desteğin yeterli olduğunu belirten üniversite yönetimi, şu açıklamayı yaptı: "2 yılı aşkın zamandır Teknogirişim Atölyesi'nde bedelsiz faaliyet gösteren girişimciler, sürelerinin sonunda hayal kırıklığı yaşamışlardır. Tüm girişimcileri İTÜ ARI Teknokent ve İTÜ Çekirdek girişim destek mekanizmalarına yönlendirdik. Bir kısmı bu imkânlardan faydalanmaya başladı." Tayf Biyoteknoloji'nin kurucusu Caner Demir, uygulamanın Ar-Ge çalışmalarına büyük sekte vurduğunu ifade etti. Demir, "Bulunduğumuz alan daha önce kullanılmayan bir binaydı. Burayı elbirliğiyle hayata geçirdik. Ayrıca uluslararası standartlardaki Ar-Ge firmalarına '1 yıl sonra çık' denmiyor. Bu tür çalışmalar en az 4-5 yılda getirebilirler. Birçok firma İTÜ'nün kurumsal kimliğine güvenerek proje ortaklıkları yaptı. Bu ortamın bozulması Ar-Ge çalışmalarını sekteye uğratacak. Bize gösterilen Teknokent ise laboratuvar kurulumu için uygun değil" dedi. 

BAKANLIK DESTEĞİYLE KURULMUŞTU
İTÜ içinde yer alan Teknogirişim Atölyesi, 2012'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Destek Programı'nın katkılarıyla hayata geçirildi. 50'ye yakın firma kendi imkânlarının yanı sıra bakanlığın sunduğu teşviklerle üst düzey teknoloji isteyen alanlarda çalışmalarına başladı. Çok sayıda da Ar-Ge teçhizatı satın alınarak buluş yapılabilecek atölyeler inşa edildi. Yerli güneş turbinleri, yerli uzay küpü, kanser ilaçları ve üç boyutlu organ printeri gibi 100'lerce yenlikçi buluş hayat buldu. Ancak proje asıl meyvelerini vermeye başlayacağı sırada teknogirişimciler üniversiteden kendilerine gelen 'çıkın' yazısıyla sarsıldı. 

 

 

 

 

 

 

 

 

analizmerkezi

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali