McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 02 Aralık 2014, Salı 18:06 tarihinde eklendi. 791 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Putin O İfadeyi Kullanınca Erdoğan'ın Cevabı Ağır Oldu!

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, “Esad, Suriye’deki seçimlerde yüksek bir oyla göreve geldi” sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cevabı gecikmedi: Dünyada darbeciler hep yüksek oyla göreve gelirler. Suriye’deki seçimlerde bütün kesimlere temsil şansı t
Putin O İfadeyi Kullanınca Erdoğan'ın Cevabı Ağır Oldu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesinde çıkardığı iç savaş ve terör ortamından bu yana Esed Rejimi’ne destek veren Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’e, Ankara’da tarihi bir yanıt verdi. Putin’in, “Seçimlerde Esed’ı destekleyen ciddi bir kitle var” iddiası üzerine Erdoğan, “Darbeciler hep yüksek oylarla gelirler” dedi. Putin de bunun üzerine, “Suriye’de durumun normal olduğunu düşünmüyoruz” itirafını yaptı.

DEAŞ’ta ortak kanaat

 Suriye konusu, Rus gazetecilerin sorusu üzerine açıldı.  Erdoğan,  Türkiye’nin son 4 yıldır bu konuyu uluslar arası toplumun gündemine taşıdığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Suriye’deki katleden yönetimin bu durumlarını ben çok açıkça ortaya koydum. Sayın Başkan’ın bu konuda farklı yaklaşımları da var ama geneli itibariyle, Suriye’deki şu halin bir çözüme kavuşturulması konusunda mutabıkız, ‘Nasıl’ı üzerinde sıkıntılarımız var. Tabi oradaki DEAŞ terör örgütüne yönelik ortak kanaate sahibiz. DEAŞ konusunda bir ortak mücadeleyi vermemiz gerekiyor.”

Putin: Halk desteği var

Putin ise, Erdoğan’ın sözleri üzerine, Suriye’deki Başkanlık seçimini Esed’in kazanmasına gönderme yaparak, “Suriye’de Esed’in iktidarda kalması konusunda iddialı mıyız? Ben bu soruyu Suriye halkına yönlendirmek istiyorum. Seçimler sonucunda Esad’ın gayet büyük bir desteğe sahip olduğunu da gördük” dedi.

Erdoğan: Açık oy, gizli tasnif

Ancak bunun üzerine Erdoğan, dünya tarihindeki diktatörlerin hepsinin, yüksek oy oranıyla iktidara geldiğini anımsatarak, “Dünyada darbeciler hep yüksek oyla gelirler. Biz de de geçmişte yapılan darbelerin ardından yapılan seçimler, açık oy gizli tasnifle seçim neticelenir, ondan sonra arzu ettikleri netice açıklanırdı. Bunun Mısır’da da  gördük. Suriye’de seçimlerin demokratik bir ortamda yapılmadığını görüyoruz.  Nitekim, Mısır’da demokratik bir ortamda yapıldığında, yüzde 52 oyla Mursi işbaşına geldi. Antidemokratik yöntemlerle şu anda işbaşında duran kişinin meşrulaştırılması gayretleri var dünyada” diye konuştu.

Esed giderse milli irade iktidar olur

Erdoğan, Suriye konusunda Türkiye, Rusya ve İran’ın müşterek bir çalışma yapması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Esed giderse ne olur’ gibi bir yaklaşım çok yanlış bir yaklaşım. Suriye Esed’le geldi. 300 bini aşkın insanın öldüğü mevcut hale Esed ile geldi. Demek ki ortada bir başarı yok. İnsanlar acımasızca öldürülüyor. Esed rejimini bir defa yok farz etmek gerekir. Burada bir çözüme varalım. Türkiye, Rusya, Arap Ligi, tüm bunları işin içine dahil etmek suretiyle çalışma yapılabilir. Esed giderse, halkın iradesi, milli irade gelir. Bu zemini hazırlamak gelir. DEAŞ gibi bir terör örgütü işbaşına gelir diye korku duyuyorsak, buna karşı biz bir platform oluşturmalıyız. Bu tür terör örgütlerine karşı mücadelemizi ortak yapmamız lazım. Suriye’yi de tüm tarafların katılımıyla oluşmuş bir yönetime teslim ederek bu terör belalarından kurtulmamız lazım.”

SURİYE’DE DURUM NORMAL DEĞİL

PUTİN, Erdoğan’ın cevabının ardından kendisine sorulan soruyu yanıtlarken, “Suriye’deki durumun normal olmadığı konusunda ortak durumumuz mevcut” dedi. “Orada çeşitli terör gruplarının etkin olmasını istemiyoruz” diyen  Putin, şöyle devam etti: “Mesele şu, yönetim konusunda tüm Suriyeliler nasıl eşit haklar elde edebilir? Bu konuda birbirimizi tatmin edecek kararlara varmalıyız. Biz bu sürecin tüm aktörleriyle  temasta olacağız. Türkiye’deki dostlarımızla da aynı şekilde. Fakat, biz oradaki durumun normal olduğunu düşünmüyoruz. Oradaki kanlı savaşının bitmesi uğruna biz çabalarımızı sarf edeceğiz. Bazı teknik sorunlarımız var, Suriye yönetimiyle belli nedenlerden dolayı kontaklarımız sınırlı. Biz doğrudan oradaki süreçleri etkileyemiyoruz. Ama biz bunlar için uğraşacağız.”

 

PUTİN SELAMLAMADA KAĞIDA BAKTI

İki ülkenin bayraklarını taşıyan atlı birlikler tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın protokol girişinde karşılanan Putin, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından cebinden bir not kağıdı çıkardı. Kağıda bakarak tören kıtasını denetleyen Putin, Türkçe ‘Merhaba asker’ diyerek askerleri selamladı.

KIRIM TATARLARI İÇİN OLUMLU TAVIR

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, bölgesel sorunlar konusunda, Kırım Tatarları’nın durumunu da görüştüklerini anlatarak, şöyle devam etti: “Bir diğer önemli başlık da Kırım ile ilgili sorunumuzdu. Kırım Tatarlarıyla ilgili konuyu çok genişçe ele aldık. Bu konuyla ilgili olarak kendilerinin yaklaşımının olumlu olduğunu, Kırım halkına yönelik her türlü elde edilmeyen hakları veriyoruz, vermeye de hazırız dediler. Kişilere menfaat sağlamak değil, Kırım halkının bütününe menfaat sağlamak, hatta Kırım Tatarlarının dilini resmi dil olarak kabul ettiklerini, yerleşim noktasındaki bir çok sıkıntılarını giderdiklerini ve gidereceklerini, buna benzer herhangi bir sıkıntını olması halinde de, direkt olarak bunları görüşebiliriz dediler. Sağolsunlar bu konuda da bir mutabakatımız olduğunu gördük.”

İLİŞKİLERİMİZ GELECEKTE DE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. Görüşme sonrası Davutoğlu, “Rusya,Türkiye ilişkileri tarihi ilişikilerdir. Gelecekte de örnek teşkil edecek ilişkiler olacaktır” dedi. Putin de “Bazı olaylarda tutumlarımız farkmlı olabilir ama karşılıklı menfaat o kadar derin ki işbirliğimizi gelişitirmekten başka şans tanımıyor” diye konuştu.

Erdoğan’ın hocası Prof. Öztürk Hakk’a yürüdü

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de hocası olan Prof. Dr. Osman Öztürk, tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Bir süredir kalın bağırsak ve kolon tümörü hastalığı nedeniyle tedavi gören Öztürk (72), Başbakanlık Başmüşaviri, YÖK Üyesi, Kırklareli Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi olarak görevlerde bulunmuştu. Öztürk’ün cenazesi bugün Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

 

 

 

 

analizmerkezi

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali