McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 15 Mart 2015, Pazar 10:46 tarihinde eklendi. 1186 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkçe Söyledik Olmadı Çingene ce Cevap Verelim

Türkçe laf anlamadığından kendisine romanes ( çingenece) : Sar naşti dikesa e romenge çoripe. Tekana naşunla, teyaka na dikena .Maker kidal Ahmet Çokyaşar, maker.Male e çore romenge bezaxa.Kay keresa talallendar naşti kayiklan. Edirne roman eğitim gönüllüleri derneği başkanı Turhan Şallı yaptıgı yazılı acıklamada
Türkçe Söyledik Olmadı Çingene ce Cevap Verelim

                    

 

 Avrupa coğrafyasında yaşayan Çingene/ romanlar tarihin her döneminde büyük acılar çekmiş, insanlıkla bağdaşmayan  olaylar yaşamıştır. En bilinen tarihi Nazi Almanya’sında,  Avrupa kültürü ile toplumun saf yapısını ve sosyal yaşamları ile uyum sağlayamayan etnik bir gurup görülerek toplu soykırıma uğramışlardır. 500 binden fazla Çingene  gaz odalarında, fırınlarda diri diri yakılarak öldürülmüştür. Türkiye’deki romanlar la ilgisi olmamakla birlikte 8 Nisan “Dünya Romanlar günü” anma günü mü eğlence günü mü tam olarak anlaşılamamaktadır. Bazı çekincelerimden ötürü  bu günü’ fitne günü’ olarak ifade etmiştim. Bugün dahi bu sözlerimin arkasındayım..Türkiye’de yaşayan romanlar Türk Milli birliğine bağlı olması nedeniyle devletle sorunu olmamıştır.Yurt dışındaki Çingene/romanlardan durumları biraz iyi olmakla beraber diğer bireylerle eşit sosyal haklara sahip olamamanın sıkıntısını çekmektedir.Roman sorunu siyasiler kadar, roman dernekleri tarafından da siyasi malzemeye dönüştürüldüğü görülmektedir.

                                          

Bunun örneği: Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonu başkanı Ahmet Çokyaşar’ve saz arkadaşlarıdır. Siyasi ikballeri uğruna milletvekili olabilmeleri için şirin görünmek için gerçek sorunları görmezden gelerek ortalığı gül bahçesine benzetmiştir.Kendisi kara topraklarını aşmış, okyanusta sallanmaya başlamasıyla başı dönmüştür.8 nisan Dünya romanlar gününü unutmuş,Türkiye’de  roman etnik kimlik siyaseti altında diğer bireylerden bizleri ayrıştırma noktası altında 14 mart romanlar günü sayılmasının imkanlarını yaratmanın peşine düşmüştür.

Türkçe laf anlamadığından kendisine romanes ( çingenece) : Sar naşti dikesa e romenge çoripe. Tekana naşunla, teyaka na dikena .Maker kidal Ahmet Çokyaşar, maker.Male e çore romenge bezaxa.Kay keresa talallendar naşti kayiklan. E roma esavre affi nakakeren tut.Sar yek bezax te xulate opre kabeşen. Naşimaske tan karodes. Na kamuken tut e xurde çavenge ahi.Maker kidal  Ahmet Çokyaşar,maker.E roma pumare bukatar sar merna. Toro derdi şirini te sikotos te siyasetçiyes.Tiçipta, sar te yulo xuxam.Pen amenge so mangesa  tekeres opral romandar. Amende tecanas Ahmet Çokyaşar.

 

Türkçesi: Nasıl göremiyorsun romanların yoksulluğunu? Kulakların duymuyor mu? gözlerin  görmüyor mu?  böyle Ahmet Çokyaşar yapma! Alma yoksul romanların günahını yaptıklarının altından kalkamayacaksın sonra . Romanların hepsi af etmeyecek seni. Bir günah gibi boğazının üstünü oturacaklar.Kaçmak için yer arayacaksın……Bırakmayacak küçük çocukların ahı!Romanlar yoksulluğun içinde kıvranırken, senin derdin siyasetçilere şirin gözükmektir.Dilin de yüreğin  gibi yalan.Söyle bize nedir yapmak istediğin romanlar üzerinden.Bizde bilelim Ahmet Çokyaşar?

 

1934 yılındaki iskân Kanununda Çingenelerle ilgili olumsuz ibarelerin kalkması Çingenelerin sorununun çözüldüğü anlamını taşımaz. Romanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, eğitim, istihdam. Barınma, sağlık sosyal dışlanma sorunları ile etkin bir mücadelenin varlığından söz edemiyoruz. Edirne roman eğitim gönüllüleri derneği olarak düşüncemiz: Toplumun en mağdur ve ezilen kesimi olan romanlar Türkiye Cumhuriyeti’nin   birleştirici noktasından hiçbir zaman uzaklaşmamıştır. Biz siyasetçilere kızmıyoruz. Siyasetçilerin oy istemesi doğaldır. Ama roman konfederasyonunun eliyle siyasete alet edilmemiz hiç hoş olmamıştır. Türkiye’de roman sorunu tüm siyasi  partilerin ve toplumun ortak sorunu olmadıkça  ağlanacak halimize kendimize güldürmekten başka bir işe yaramayız.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali