McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 03 Temmuz 2015, Cuma 19:50 tarihinde eklendi. 770 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Suriye'deki iç savaşın 2015 yılı bilançosu

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş, aradan geçen 4 yıla rağmen devam ediyor. 2015'in ilk altı ayında yaşanan çok taraflı iç savaşta 11 bin 189 kişi hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Sivilleri katleden ise sadece Esed rejimi değil. Kadın, çocuk ayırmadan sivil katliamı yapanlar arasında, geçtiğimiz Eylül ayında "Suriye'deki DAEŞ hedeflerini vurmak" amacıyla kurulan ABD öncülüğündeki Koalisyon güçleri de var.
Suriye'deki iç savaşın 2015 yılı bilançosu

Suriye'de 2015'in ilk altı ayında bin 547'si çocuk 11 bin 189 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR), ülkede dört yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın son altı aylık bilançosuna ilişkin hazırladığı raporda bin 547'si çocuk, bin 14'ü kadın, 529'u işkence altında 11 bin 189 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edilerek, ölümle sonuçlanan saldırıların yüzde 77'sinin Esed güçleri tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi.

Koalisyon güçleri de sivilleri katletti

Ülke genelinde son altı ayda meydana gelen çatışmalarda, terör örgütü DAEŞ'in 413'ü silahlı olmak üzere bin 358 kişiyi öldürdüğü belirtilen raporda şu bilgilere yer verildi:

"Uluslararası koalisyon güçlerinin düzenlediği saldırılarda 45'i çocuk 102 sivil, YPG'nin saldırılarında ise 10'u çocuk, 2'si işkence altında 67 sivil hayatını kaybetti" dedi.

Öte yandan raporda muhalif gruplar tarafından ise son altı ayda 25'i silahlı 612 kişinin öldürüldüğü kaydedildi.

Olayların başlamasından bu yana toplam ölü sayısının ise 350 bin'i aştığı belirtiliyor.

 
 

Suriye'de iç savaşın getirdiği kayıplar

 

Barışçıl gösterilerden çok taraflı iç savaşa

Suriye'yi 44 yıldır yöneten Esed ailesinin baskıcı politikalarına karşı 15 Mart 2011'de başlayan barışçıl protesto gösterileri, yönetim tarafından kanlı şekilde bastırılmaya çalışılmıştı. Sivillere karşı silahlı müdahaleyi kabul etmeyen çok sayıda askerin ordudan ayrılması sonucu 2011 Temmuz'unda ÖzgürSuriye Ordusu (ÖSO) kurulmuş, olaylar Esed güçleriyle ÖSO arasında çatışmalara dönüşmüştü. Lübnan merkezli Hizbullah örgütü de Esed güçlerine yardım amacıyla Suriye'ye girmişti. Aynı süreçte silahlı Kürt gruplar Afrin ve Haseke kırsalını kontrol etmeye başladı.

Esed büyük oranda kaybetti

ÖSO'nun yanı sıra 2012 yılında Ahraru'ş Şam, Ceyşu'l İslam gibi diğer muhalif silahlı grupların kurulmasının ardından Esed rejimi ülkenin kuzey, güney, doğu ve orta kesimlerindeki hakimiyetini büyük oranda kaybetti.

Ülkenin Akdeniz sahil şeridi ile Şam, Halep, Hama ve Humus'un kent merkezlerini halen elinde tutan Esed yönetimi Haseke'de PYD güçleriyle ittifak halinde hareket ediyor.

2013'ten beri savaş çok taraflı

Terör örgütü DAEŞ'in 2013'te sahneye çıkarak muhaliflere karşı savaşarak Rakka, Deyru'z-Zor ve Halep kırsalını ele geçirmesinin ardından ülkede çok taraflı bir iç savaş yaşanıyor.

İdlib kırsalı, Şam ve Halep banliyöleri ve güneydeki Dera bölgesinin büyük kısmını elinde tutan muhalif silahlı gruplar hem Esed güçleriyle hem de DAEŞ ile mücadele ediyor. Muhaliflere saldırılar düzenleyen DAEŞ ise PYD gibi Kürt gruplara karşı da savaşıyor.

Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki koalisyon güçleri ise terör ile mücadele amacıyla DAEŞ hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenliyor.

 
 

Son 6 ayın bilançosu...

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali