McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 26 Nisan 2016, Salı 17:30 tarihinde eklendi. 1108 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yemiş Kapanı Hanı’Aslına UygunYapılsın

Edirne'de bulunan siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, esnaf temsilcileri ve çarşı yöneticilerinin de katıldığı, ortaklaşa düzenlenen basın açıklamasında Yemiş Kapanı Hanı'nın aslına uygun olarak yapılması gerektiği hususunu dile getirdiler
Yemiş Kapanı Hanı’Aslına UygunYapılsın
Bizler; Edirne’de bulunan siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve esnaf temsilcileri ile çarşı yöneticileri olarak Edirne’mizin tarihi ve kültürel eserlerine sahip çıkma konusunda hassasiyetimizi göstermek üzere bir araya geldik.
Kazı çalışmaları ile temelleri ortaya çıkartılan Yemiş Kapanı Hanının bu temeller üzerine inşa edilerek ticari ve turistik hayata kazandırılmasının çok faydalı olacağını düşünüyoruz.
BU HAN, ASLINA UYGUN ŞEKİLDE YENİDEN İNŞA EDİLMELİ, SELİMİYE VE ESKİ CAMİİ’NİN ARASINDA YENİ BİR KULLANIM ALANI TESİS EDİLMELİDİR. 
Bu eserin yeniden kullanıma açılmasının, yılda yaklaşık 3 milyon turistin ziyaret ettiği Edirne’mize hem ticari hem de turistik manada bir katma değer sağlayacağına inanıyoruz. 
Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” dediği Selimiye Camii etrafının hanlarla donatılmasını istediği bilinmektedir. 
Bilindiği gibi Osmanlı döneminde ibadet ve ticaret mekânları sürekli yan yana olmuş, hayatın bir parçası haline getirilmiştir. 
Örneğin Bursa Ulu Cami’nin hemen yakınında 3 adet han, Makedonya Üsküp’te Murat Paşa Camii’nin yakınlarında yine 3 adet han bulunmaktadır. Bu örnekler çoğaltılabilir.
Yemiş Kapanı Hanı da bu doğrultuda hizmet vermek üzere bina edilmiş ancak maalesef yakın geçmişte Balkan savaşlarında yıkılmıştır. 
Tarihi kaynaklarda Sultan III. Murat tarafından 1588’li yıllarda Selimiye Camii’ne vakıf olarak yaptırıldığı belirtilen Yemiş Kapanı Hanı’nın temellerin ortaya çıkarılma çalışmasını, Edirne’mizin tarihi eserlerini yeniden imar etme ve günümüzde kullanıma sunma açısından çok önemli buluyoruz. 
Bu konuda gayret sarf eden tüm yetkililere, kuruluşlara ve şahıslara teşekkür ederiz. 
Bütün bunları göz önünde bulundurarak Edirne’deki siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları olarak şehrimiz için büyük önem arz eden ve bir kazanım olacak olan Yemiş Kapanı Hanı’nın aslına uygun olarak yeniden hayata geçirilmesini yetkililerden talep ediyoruz.
Bu Konuda Birlikte Hareket Eden Kuruluşlar:
Adalet ve Kalkınma Partisi, Büyük Birlik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Edirne Ticaret Borsası, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Alipaşa Çarşısı Esnafları Derneği, Bedesten Çarşısı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Memur-Sen, Kamu-Sen, İlim Yayma Cemiyeti, Mimar Sinan Vakfı, Edirne Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali