McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 17 Temmuz 2016, Pazar 18:30 tarihinde eklendi. 895 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Darbe neden başarısız oldu?

50 yılda 6 darbe gördüm, dile kolay. Kaderimde ne kadar çok darbeye tanıklık etmek varmış; bir tuhaf oldum bu gece..
Darbe neden başarısız oldu?

Darbe girişimi niçin başarısız oldu?

50 yılda 6 darbe gördüm, dile kolay. Kaderimde ne kadar çok darbeye tanıklık etmek varmış; bir tuhaf oldum bu gece..

27 Mayıs 1960 darbesinin küllerine doğdum, Kasım ayında. Menderes hayattaydı hâlâ ve daha bir yaşına ermeden astılar..

İlkokul öğrencisiydim, 12 Mart 1971’de. Annemin ve babamın endişeyle radyo dinleyişini dün gibi hatırlıyorum.

Darbenin ne olduğunu 12 Eylül 1980’de Kenan Evren’in darbesini görüp öğrendim. Daha sonra Kenan Evren’le röportaj yaptım, iki kez..

28 Şubat postmodern darbesinde medyada çalışıyordum. Gücümün yettiğince mücadele ettim. Kanal 7’de yayımlanan Ertesi Gün Belgeseli’ne yapımcı olarak imza attım.

27 Nisan 2007 e muhtırasında da medyadaydım, mücadelemi sürdürdüm.

Bu akşam, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde yine kanalda sabahladım.

Neler düşündüm, neler hissettim anlatamam! Nefes alamadığım anlar oldu, gözlerimin doluktuğu anlar.

Belgesel hazırlayıp sunuyorum. 20 yıldır yakın tarih araştırmaları yapıyorum, iş gereği. Yüzlerce röportaj yaptım, darbelerin içinde yer almış olan kişilerle ve yakından tanık olanlarla; binlerce kitap okudum.

Darbe nasıl yapılır, biliyorum artık. Darbenin iç ve dış koşullarına özel dikkat gösterdim, araştırmalarımda..

Bir toplum darbeye nasıl hazırlanır, darbe koşulları nasıl oluşturulur, darbe anında neler olur, darbe sonrasında ülke nasıl vaziyet ve istikamet alır bilirim..

Darbelerin maddi ve manevi zararlarını ciltler dolusu kitapla anlatabilirim.

15 Temmuz 2016 darbe girişimi niçin başarısız oldu? Sabaha kadar gelişmeleri dikkatle izleyen bir aydın olarak tarihe not düşmek isterim..

Aklıma ilk gelen 10 nedeni şöyle sıralayabilirim:

1.Başbakan Binali Yıldırım, vaktinde, dürüstçe, açık, inandırıcı, sakin ve vakur açıklama yaptı. Kalkışmayı ilk ağızdan açıkladı. Gece boyunca gerekli açıklamalarla toplumu aydınlattı. Bakanlar, görevlerinin başındaydı.

2.Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve İsmail Kahraman vaktinde açıklama yaptılar. Tam kadro direniş, çok etkili oldu.

3.Devlet Bahçeli ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis’in onuruna ve lideri oldukları partinin namusuna sahip çıkmaları da çok etkili oldu.

4.Medya’nın başlangıçtan itibaren bir kısmının, sonra da tamamının demokrasiye sahip çıkması da önemliydi..

5.Darbenin emir komuta zinciri içinde gerçekleşmemesi milletimiz için büyük şanstı. Darbenin planlaması acemiceydi. Gezi olaylarıyla başlayan iki yıllık süreç bu gece boşa çıktı. Aptallık, beceriksizlik ve güçsüzlük, cuntayı uluslararası destekten mahrum bıraktı.

6.Paşaların, askere yakışır şekilde darbe karşısında açık tavır almaları, cuntayı uyarmaları ve yasalar çerçevesinde görevlerini yapmaları hayati öneme sahipti.

7.Emniyet teşkilatı, kahramanca görevini yerine getirdi. Emniyet güçlerimiz, gece boyunca canhıraş çabasıyla tarihe geçmiştir.

8.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vaktinde ortaya çıkıp topluma seslenmesi, açık konuşması, vakarı ve cesareti takdire şayandı. Erdoğan’ın devletin başında olması, usta liderliği Türkiye için büyük şanstı. Siyasal liderliğimizin ne kadar güçlü olduğu dünya aleme, dosta düşmana gösterildi.

9.Vatandaşımızın Cumhurbaşkanı’nın meydanlara davetine icabeti de tarihe geçen büyük bir kahramanlıktı. Vatandaş, ferasetiyle gözünü karartıp milli iradeyi bir kez daha kırdırmadı, meclisine, devletine ve geleceğine sahip çıktı. Tankların üzerine çıkmak, bir retorik olmaktan çıkıp milli tarih oldu. Emperyalizmin fendi bu kez milleti yenemedi.

10.Türkiye genelinde ak saçlı dedeler, beyaz tülbentli nineler sabaha kadar Yasin okudu, dua etti. Kuşkusuz, Allahu Teala milletimizi korudu. İslam milletinin dünyanın dört bir köşesinden yaptığı duaları da hatırlamak gerekir.

Allah’ın lütfuyla bir dönüm noktasından daha geçtik.

Tarih yolculuğumuz, artık daha çetin..

Milletimiz, aklını başına toplayıp bu başarısız darbe girişiminden gerekli ve yeterli dersi çıkarmalı; daha bilinçli, sağlıklı ve güçlü toplum olmalı.

“Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal..”

 

Mustafa Yürekli

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali