McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 15 Ekim 2016, Cumartesi 14:02 tarihinde eklendi. 827 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Erzurum’da Fırat’ın kolu Karasu üzerine 3. Murat’ın 1635’deki Revan seferine giderken yaptırdığı Karaz Köprüsü, defineciler tarafından parça parça koparılıyor.

Erzurum Havalimanı yakınında, Karasu Nehri üzerinde 35 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 8 kemerli taşköprü çevresinde geceleri dedektörlerle dolaşanlar, yanlarında getirdikleri kazı makineleri ile tarihi yapının çevresinde büyük çukurlar açıyor.
Erzurum’da Fırat’ın kolu Karasu üzerine 3. Murat’ın 1635’deki Revan seferine giderken yaptırdığı Karaz Köprüsü, defineciler tarafından parça parça koparılıyor.

Erzurum Havalimanı yakınında, Karasu Nehri üzerinde 35 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 8 kemerli taşköprü çevresinde geceleri dedektörlerle dolaşanlar, yanlarında getirdikleri kazı makineleri ile tarihi yapının çevresinde büyük çukurlar açıyor. Osmanlı döneminde 3. Murat tarafından 1635 yılında yaptırılan köprüden her gün parça parça taş sökülüyor. Definecilerin çıkardığı taşlar, daha sonra köylüler tarafından alınarak ev ya da ahır inşaatında kullanıyor.

 

Köprünün hemen yanında tarlası bulunduğu için, yıllardan beri Karaz Köprüsü’nün tahrip edilişine üzülerek tanık olduğunu belirten Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, ilgililere yaptığı şikayet ve başvurulardan şimdiye kadar bir sonuç alamadığını söyledi.

Köprüler yapılırken, onarımları için bir ayağına altın konulduğuna dair efsaneler olduğunu belirten Nazmi Ilıcalı; ” Yıllardan beri bu efsaneye inanlar, tarihi köprüleri, çeşmeleri delik deşik ettiler. Her definecinin elinde bir harita var. Şimdi burada da birileri haritaya ya da krokiye bakarak kazı yapıyor. Köprünün üzerinde, yanında, altında taşların büyük bir bölümü defineciler tarafından çıkarılıyor. Yerine koyabilseler neyse. Taşlar yerine konulmadığı için bu kez cahil insanlar, o taşları alıp götürüyor. Böylece tarihi eserin özellikleri ortadan kalkıyor. Ayrıca son bir hafta içinde köprünün iki ayağında iş makineleri ile kazı yapılmış. Adam boyu çukurlar açılmış. Bunlara ‘dur’ diyecek kimse yok mu?” diyor.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali