McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 14 Temmuz 2019, Pazar 15:09 tarihinde eklendi. 815 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Şekerden uzak durun

Şeker; düşünme, öğrenme, hatırlama yeteneği, inme, demans ve alzheimer geliştirme riski de dahil olmak üzere beyin sağlığı üzerinde birçok etkiye sahiptir. İşte 'beyin sağlığı ve şeker ilişkisi' hakkında bilmeniz gerekenler...
Şekerden uzak durun  


Hepimiz şekerin bel çevremiz için iyi olmadığını biliyoruz. Peki şekerin beyin sağlığınız üzerindeki etkisini biliyor musunuz? Şeker; düşünme, öğrenme, hatırlama yeteneği, inme, demans ve alzheimer geliştirme riski de dahil olmak üzere beyin sağlığı üzerindeki en iyi bilinen suçlulardan biridir.


Fazla şeker tüketmek, bilişsel bozulma riskinizi iki katına çıkarır. Çok fazla şeker, genellikle bağırsaktan kaynaklanan, nörodejenerasyona (sinir hücresi hasarı) neden olan ve sonuçta hafıza kaybına yol açan iltihaplanmalara neden olabilir. Kadınlar zaten çok daha fazla bunama ve alzheimer riski altındadır. Yaşlandıkça beyin sağlığını korumak için mümkün olduğunca çok kadına yardım etmek istiyorum. Şeker alımını azaltmak beyninizi sağlıklı tutmak için en önemli adımlardan biridir.


Bilişsel düşüş ve kan şekeri yönetimi


Kan şekeri yönetilerek bilişsel düşüş yüzde 60'a kadar önlenebilir. Bu nedenle kan şekerinizi normal aralıklarda, çok yüksek olmayan ve çok düşük olmayan bir yerde tutmak çok önemlidir. İnsanların kan şekeri değerlerini, emeklilik hesapları kadar önemsemelerini istiyorum. Beyin sağlığınız en büyük servetinizdir.


Alzheimer ve yüksek kan şekeri bağlantısı


Amiloid beta, beyinde, alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynadığına inanılan bir toksindir. Vücudun içinde biriken toksinlerle mücadele etmek için vücudun kendi doğal yeteneği vardır. Beden sürekli modern yaşamın streslerine ve çevresel toksinlere karşı günlük saldırılara karşı kendini savunmaya çalıştığında, bu toksin savaşçıları bunalmaktadır.


Amiloid beta durumunda olan budur. Vücudumuz bu beyin toksinini insülin düşürücü enzim adı verilen bir enzimle temizler. Bu, vücudun kullanıldıktan sonra insülini işlemekte kullandığı aynı enzim veya maddedir.


Bu enzim her iki işi de aynı anda yapamaz, sorun da burada başlar. Eğer enzim, kan şekeriniz çok yüksek olduğu için insülini parçalamakla meşgulse, amiloid betayı temizleyemeyecektir.


Yapışkan yapıdaki amiloid beta, tıpkı damarlarınızdaki veya dişlerinizdeki plak gibi oluşur. Beyninizdeki bu plak, alzheimer hastalığının bir işaretidir. Amiloid beta belirli bir noktadan öteye geçtiğinde, sinir hücreleri için toksik hale gelir. Sinapsları (sinir hücreleri arasındaki bağlantılar) tahrip eder ve beyin iltihabını arttırır.


Optimal kan şekeri seviyeleri


'Normal' mi yoksa optimal mi olmak istersiniz? Müdahale veya ilaç gerekip gerekmediğini belirlemek için kullanılan 'normal' açlık kan şekeri değerleri vardır. Eğer 99 mg/dL kan şekeri seviyesine veya %5,5 HA1C seviyesine sahipseniz, bu seviyeler doktorunuz tarafından 'normal' karşılanır.


Ancak, optimal kan şekeri seviyelerini hedeflemenizi istiyorum.


Açlık kan şekeri seviyeleri:

Optimal = 70 ila 85 mg/dL

'Normal' = 100 mg/dL'den az

Prediyabet = 100 ila 125 mg/dL

Diyabet = 126 mg/dL veya daha yüksek

Hemoglobin A1C (son 3 aydaki ortalama kan şekeri seviyesi):

Optimal = < %5

'Normal' = %4 ile %5,6 arasında

Prediyabet = %5.7 ve %6.4

Diyabet = %6.5 veya daha yüksek

Açlık kan şekerinizi 70 - 85 mg/dL ve hemoglobin A1C < %5 arasında tutmanızı öneririm.


Unutmayın, sağlığınız üzerinde iyileştirmeler yaparken, diyet değişiklikleri her zaman en önde gelir.


Kan şekerini yönetmek için basit adımlar


Seviyelerinizi bilin


Kan testi yaptırmak, şeker seviyelerinizi kontrol altına almak için ilk adımdır. Seviyelerinizi öğrendikten sonra, kendinizi sınamaya da devam edebilirsiniz. Kan şekerinizi evde nasıl test edeceğinize dair detayları doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.


Diyetinizde değişiklikler yapın


Şeker isteklerini azaltmak zor olabilir fakat gün içinde tükettiğiniz şekerli yiyecek veya içecek miktarını azaltın.


Egzersiz yapın


Günde en az 30 dakika veya mümkün olduğunca bu süreye yakın egzersiz yapın. Şekerin kan dolaşımınızdan çekilmesi ve kaslarınızı glikoza aç hale getirmek için egzersiz yapın. Orta yaşta haftada sadece iki kez egzersiz yapmak, yaşlılık döneminde alzheimer veya diğer demans türlerini geliştirme riskinizi yarı yarıya azaltır.


Stres seviyelerinizi düşürün


Stres seviyelerinizi düşürün böylece kortizol kan şekeri seviyesini yükseltmez. Meditasyon yapın, dua edin, en iyi arkadaşlarınızla ​​vakit geçirin, doğada yürüyüş yapın hatta örgü yaparak stresinizi bir şekilde azaltın. Çocuğunuza veya bir aile üyesine bakmakta veya işinizde zorlanıyorsanız, temiz havada yürüyüşe çıkabilmeniz için günde 30 dakika olsa bile kendinize zaman ayırın.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali