"MOSSAD General Kasım Süleymani'yi Suikast Listesinin Başına Koydu"

İsrail'in önde gelen medya organlarından “Kanal12” televizyonu da son zamanlarda Tel Aviv'deki üst düzey güvenlik kaynaklarından İsrail istihbaratı MOSSAD'ın General Kasım Süleymani'yi suikast listesinin başına koyduğu mesajlarını aktarıyor.

İsrailli istihbaratçı: İran zeki bir düşman, Süleymani çok ciddi bir generalİsrailli istihbaratçı: Bugün daha sakiniz ancak durmaksızın ilerledikleri bir belirsizlik alanına girdik. Bu durum, hassasiyetimizi en yüksek seviyeye çıkarmamızı ve İran'ın çok zeki bir düşman olduğunu vurgulamamızı gerektiriyor. ...Süleymani'nin gerçekten çok ciddi bir kişilik, öğrenmeye devam ediyor, inanıyor, gelişiyor...
İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Trump'ın askeri değil siyasi çözüme yöneldiğini açıklamasının ardından, Amerika'yı İran'a karşı saldırıya ikna etme çabalarının başarısız olduğunu kabul etmeyi reddetti. Bununla birlikte İsrailli bir üst düzey general, Suriye ve Irak'taki varlığını sabit kılmaya çalışan İran'a karşı yürütülen bir çatışmada, savaşın eşiğine getirebilecek karanlık bir tabloya karşı uyarıda bulundu. General savaşlar arasındaki çatışmanın geçmiştekinden daha gürültülü olacağını vurguladı.

İsrail Ordusu Askeri İstihbarat Birimi Araştırma Dairesi Başkanı General Dror Shalom, “İsrael Hayom” gazetesine verdiği demeçte, İsrail için son zamanlarda ortaya çıkan karanlık tabloya değindi. General, son bir buçuk yıl içerisinde gizli patlama olasılığının şiddetinin yükseldiğine, gerçeklerin geçmişte yaşanandan çok daha karmaşık olduğu ve giderek kötüye gittiğine işaret etti.

Tüm cephelerdeki “patlama” durumunu ele alan İsrailli istihbaratçı, bu durumun işin sonunda İran ve nükleer programı ile ilgili olduğunu öne sürdü. Suriye ve Irak'taki varlığını sabitleştirme çabaları ile gelişmiş silahlar ile hassas füzeleri Lübnan'daki Hizbullah'a aktarma çabalarını bir çatı altında toplayan general İsrail'in çok tehlikeli bir şekilde İran tarafından etrafının sarıldığını ve dümeni çok sıkı bir şekilde tutmak zorunda olduğunu söyledi.

Shalom, nükleer ile ilgili olası üç senaryo olduğunu ifade etti. Bunlardan birincisi, Washington'un Tahran ile geçmiştekine benzer ya da farklı bir nükleer anlaşmaya varması ve İsrail'in tüm taleplerine rağmen geri çekilmemesi. İkincisi: İran'ın faaliyetlerini sıkılaştırdığı Körfez'de ABD'nin cevap vermek zorunda kalması durumunda bir askeri tırmanma yaşanması. Bu senaryo, Nasrallah'ı İsrail'e yönelik müdahaleye sürükleyecektir. Üçüncü Senaryo ise, nükleere doğru genişleme ve anlaşmanın ihlal edilmesidir. General konuşmasının devamında İran'ın bomba üretme kararı aldığı andan itibaren bomba için ortalama iki seneye, yeterli miktarda radyoaktif madde için de bir yıla ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, İran'ın bugün vardığı gidişatın gücünü artırmasını sağladığını ve eğer böyle bir karara varırsa çok kolay ve hızlı ilerleyeceğini belirtti.

İsrailli istihbarat başkanı şu sözlerle devam etti: “Nükleer anlaşmanın delinmesi, bizim bu konudaki yeteneklerin bir kısmına geri dönmemizi gerektirecektir. Bugün daha sakiniz ancak durmaksızın ilerledikleri bir belirsizlik alanına girdik. Bu durum, hassasiyetimizi en yüksek seviyeye çıkarmamızı ve İran'ın çok zeki bir düşman olduğunu vurgulamamızı gerektiriyor. Ben bu konuda kesinlikle endişeliyim.”

İsrail'in İran'a ait mevkileri öğrenme ve bulma ihtimali hakkında değerlendirmede bulunan Shalom, bu eylemin her zaman varsayıldığı ve konu hakkında bilinmeyen şeyler olduğunu, bundan dolayı sadece İran'da değil tüm bölgede nükleer mesele ile ilgilenen çok düzenli bir ağ olduğunu belirtti.

İranlı General Kasım Süleymani'nin gerçekten çok ciddi bir kişilik olduğuna değinen İsrailli general, Süleymani'nin her zaman öğrenmeye devam ettiğini, tasarladığını, inandığını ve geliştiğini ifade ederek, “savaşlar arasındaki çatışmalarda bize dokunma isteğini yeteneklerine aktarıyor” dedi. General aynı zamanda Süleymani'nin İsrail'e yönelik olumsuz adımları yöneten merkezi kişilik olduğuna da işaret etti.

İstihbarat biriminin iki öngörüsüne dikkat çeken İsrailli general, bunlardan birincisinin Suriye'de İran'a yapılan baskılar sonucunda Irak'taki varlığını sabitleştirmeye çalışması olduğunu, ikincisinin Tahran'ın İsrail'e dokunabilmek için gelişmiş bir yetenek kapasitesine taşınacağı olduğunu kaydetti. Bu ise, savaşlar arasındaki çatışmayı çok daha yıkıcı hale getirecektir.

Irak'ta olanlar hakkında ise İsrailli general şu şekilde konuştu: “Süleymani burada vaktinin büyük kısmını siyasi düzeyde kullanıyor. Yeteneklerini, milislerini ve müttefiklerini burada sabitleştirdi. Irak'ın siyasi arenasında etkili olmak için tüm bunları kullanıyor. Ancak aynı zamanda sadece bize karşı değil Suudi Arabistan ve Körfeze karşı da farklı bir eylem alanı oluşturdu. İran Irak üzerinden İsrail'i hedefleme olasılığının makul bir seçenek olduğunu düşünüyor.”

İran'ın güçlü darbelere maruz kaldığını ancak her durumda çalışmaya devam ettiği ve asla ellerini kaldırmadığını belirten İsrailli general, buna karşın İran'ın daima yeteneklerini geliştirdiğini vurgulayarak, Beşar Esad'ın İran'ın ülkesindeki faaliyetlerinden memnun olmadığını ancak eli kolu bağlı olduğunu öne sürdü.

İsrail'in önde gelen medya organlarından “Kanal12” televizyonu da son zamanlarda Tel Aviv'deki üst düzey güvenlik kaynaklarından İsrail istihbaratı MOSSAD'ın General Kasım Süleymani'yi suikast listesinin başına koyduğu mesajlarını aktarıyor.

Zuheyr Andraos
Kaynak: Raialoum
Çeviri: Merve Soydaş

https://www.trakya22.com adresinden 28 Mart 2024, 16:33 tarihinde yazdırılmıştır.