Dünyaca ünlü sanatçı: "Her gün annem için namaz kılıp dua ediyorum"

Cazın efsane ismi Ahmad Jamal beş yıl önce sahneleri bıraktı. Caz tarihinin en etkili ikinci ismi olarak tarihe geçti. 89 yaşındaki dev isim artık konser vermiyor ama 80 yıllık müzik deneyimini ve 70 yıl önce seçtiği Müslümanlığı yeni kuşaklara anlatmakla vakit geçiriyor.
Dünyaca ünlü sanatçı: Ahmad Jamal, cazın ‘Bird’ (kuş) lakaplı dehası Charlie Parker’dan sonra gelen efsanevi ismi... 1930’da Pittsburgh’da Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1950 senesinde Müslüman olmaya karar verdiğinde, doğum ismi Fritz Jones'u Ahmad Jamal olarak değiştirdi.   


Jamal ismini değiştirdikten sonra, bir müzik eleştirmeni kendisine hala Fritz Jones olarak hitap ettiği için onu dava etti. Jamal aynı zamanda, caz müzisyenlerinin “karanlık” ve bağımlı olarak nitlendirilmesine de karşı çıktı. Müslüman olduktan sonra 1961 senesinde Chicago’da, “Ahmad Jamal’ın Elhamrası” isminde bir caz kafe açtı. Yalnızca alkolsüz içeceklerin servis edildiği caz kafe yaşanan maddi imkansızlıklar sebebiyle kapandı. 2004’te sabah namazından ilham alarak yaptığı albümü After Fajr, (Fecirden Sonra) büyük yankı uyandırdı. 


Jamal’ın Müslüman oluşuna önyargılı bakanlar bir tek eleştirmenler olmadı. 2012 yılında Avrupa’da düzenlenen bir müzik festivaline katılacakken gideceği ülkenin hükümeti banka hesabını dondurdu. Yetkililer Jamal’ın ismini “terörist” ismi zannettiklerini gerekçe gösterdi.  


Tüm zamanlarda Cazın En Etkili İsimleri sıralamasında 2’nci sırada bulunan Jamal, nasıl Müslüman olduğunu ve İslamiyet'in hayatına nasıl etki ettiğini ise şu sözlerle anlattı:   


“Genelde röportaj vermiyorum. Nihayetinde müzisyenim ve anlatmak istediğim çoğu şeyi piyanoyla anlatıyorum. İsmim Arapça fakat sosyal yaşantımda felsefi ve dini tartışmalara girmiyorum çünkü hayat bana, aptallarla vakit kaybedip onlarla konuşursam, eninde sonunda onlar gibi cümleler kurmaya başlayacağımı öğretti. Hayata olan bakışımı Kur’an-ı Kerim’den alıyorum. Hayat sloganım, “Herkes için sevgi, hiç kimse için nefret”. 21 yaşımdayken din felsefesi okuyordum. İslam dinini seçmeye karar verdim çünkü İslam beni karanlıktan aydınlığa çıkarttı ve bir yön tayin etmeme vesile oldu. Ne zaman yoldan sapsam, bunlar benim hep hata yaptığım anlar oldu. İnanın bana, ben de çok hata yaptım. Sanat hayatımın en iyi performanslarını hatırlıyorum ama keşke anneme yaşattığım kalp kırıklıklarını unutabilsem. Bugün, özellikle genç müzisyenler için kılavuzluk yapmaya çalışıyor ve 89 yıllık tecrübemi onlarla paylaşmaya gayret ediyorum. Fakat onlara yalnızca su kaynağını gösterebilirim, oradan faydalanmalarını sağlayamam. Genç veya yaşlı fark etmiyor, bazı insanlar onlara anlatsanız bile, o imkâna sahip olsalar bile bilgeliği anlayamıyor.”   


Jamal, cazın bir numarası olarak kabul edilen Bird lakaplı Charlie Parker'ın ölümünü ve kendi yükselişini anlatırken çok çarpıcı ifadeler kullandı: “Bird’ün ne hale geldiğine bir bakın. Müzik endüstrisinde devrim yapan dahi bir sanatçıydı. Fakat bağımlı oldu ve sokaklara yenik düştü. Eğer manevi olarak güçlü değilseniz, sonunuz böyle olur. Annem beni sokaklardan uzak tuttu ve benim için çabalamayı hiç bırakmadı. Sonra İslam’la tanıştım. Bugün ne isem, annem ve İslam sayesinde. Her gün annem için namaz kılıp dua ediyorum.”  


KAYNAK: HABER 7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ


https://www.trakya22.com adresinden 24 Nisan 2024, 04:22 tarihinde yazdırılmıştır.