ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ ANLATILDI

01-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı nedeniyle Edirne İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğü KETEM Birimi tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Edirne Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemalettin Salonu’nda ‘Meme Kanserinde Erken Teşhisin Önemi’ konulu bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi.
ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ ANLATILDI

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz’ın konuşmasının ardından KETEM sorumlu Hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz’un meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenler bilgilendirme sunumu ve Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Melda Canbaz’ın meme kanseri ile ilgili risk faktörleri ve belirtilerini içeren tanıtım konuşması ile devam etti.

Halk Sağlığı Hizmetleri Birim Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Ekim Ayı’nın Dünya Sağlık Örgütü tarafından meme kanseri bilinçlendirme ayı olarak belirlendiğini ve her yıl düzenli olarak kutlandığını söyledi.

“Üç tip kanserde tarama yapıyoruz”

Türkiye çapında birçok etkinlik düzenlendiğini belirten Dr. Yılmaz; “Meme kanserine karşı bilincin artmasına rağmen, toplumdaki kadınları tehdit etmektedir. Bu tehdidi azaltmak adına taramalar büyük önem taşımaktadır. Sağlık bakanlığının ulusal tarama programı kapsamında 3 kanser ile ilgili taramalarımızı yürütüyoruz. Her ilde il sağlık müdürlüğüne bağlı KETEM birimi merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde ve aile sağlığı merkezlerinde bu üç tarama yapılıyor. Meme kanseri, kolon kanseri ve rahim ağzı kanseri olma üzere üç tarama yapıyoruz. Özellikle meme kanseri konusunda duyarlılığın arttırılması ile ilgili bilinçlendirme çakışmaları yapıyoruz. Özellikle erken teşhisin önemini vurgulamak istiyoruz. Erken teşhis çok önemlidir. Erken tedavi edildiği zaman erken tedavi imkânı ve hayatta sağ kalım yıllarını arttırmak kanserlerin erken teşhisi ile ortaya çıkar. Bu süreçte bize katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“40 bin nüfustan 18 bin 343 kişi taranarak Türkiye ikincisi olduk”

Kanser konusunda Türkiye ortalamalarının üzerinde olunduğunu vurgulayan Dr. Selma Heves Yılmaz; “Üç kanserde de bu durum geçerlidir. Özellikle meme kanseri taramaları ile Türkiye ortalamalarının üzerinde geçiyoruz. Rahim ağzı kanseri taramaları ile çok ciddi bir artış yakaladık. İldeki çalışma ve başarılarımız Yüzde 87’lere vardı. Bu başarı bizler için çok önemlidir. Geçen aylarda meme kanserinde Türkiye taramasında hedef nüfusumuz Edirne için 40 bin idi. 40 bin nüfustan 18 bin 343 kişi taranarak Türkiye ikincisi olduk. Bu da bizim için ilimiz adına başarıdır.  Çevrenizdeki vatandaşa ulaşıp bilgilendirme yapabilirseniz her şey çok daha güzel olacak” açıklamasına yer verdi.

 “Taramalarımız ücretsiz olarak yapılıyor”

Edirne Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı KETEM birimi sorumlu Hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, Fabrikaları ve kuran kurslarındaki kişilere tarama yaptıklarını belirterek, “taramalarımızı yapıyoruz. Herhangi bir risk görürsek hastanemize mamografi çekimine davet ediyoruz” dedi.

 KETEM ile ilgili bilgilendirmeler içeren sunumunda kanserin son yıllarda giderek arttığını ve amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu bu yüzden de taramaları düzenli bir şekilde takip ederek bu kanserlerin önüne geçilmesini istediklerini vurguladı. Dr. Meltem Sözer Yavuz, ayrıca belli yaş sınırları içerisinde sosyal güvencesi olmasa da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bireylere ücretsiz olarak tarama yaptıklarını söyledi.

“Aileden geçme olasılığı yüzde 15’tir”

Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen seminer Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Melda Canbaz’ın meme kanseri ile ilgili bilinmeyen önemli risk faktörleri sunumu ve korunma yolları ile katılımcılarla soru cevap şeklinde devam ederek sona erdi.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Melda Canbaz, bana olmaz demenin bazen çok şey değiştirebileceğine dikkat çekerek; “Türkiye’deki kanser verilerine bakıldığında kadında görülen en sık kanser meme kanseridir. Her 8 kadından birisinin kapısını meme kanseri çalmaktadır. Ülkemizde meme kanseri olan hastaların yüzde 44’ü 50-69 yaş grubu arasında olup, yüzde 40’ı da 25-49 yaş arasındadır. Bunların yüzde 10’unu ileri daha olarak görmekteyiz. Kanser hücrelerin anormal bir şekilde çoğalmasıdır. Adet durumu da kanser riskini ortaya çıkarabilir. Gelecek faktörler önemlidir. Kanserler genetik olabilir. Bazen hastalar çok tedirgin geliyorlar. Olasılık yüzde 15’tir” ifadelerine yer verdi.

“Her şey doktor kontrolünde yapılır”

Hiç doğum yapmamış olmanın ya da 30 yaşından sonra ilk doğumu yapmış olmanın da risk oluşturabileceğini belirten Canbaz; “Doğum kontrol hapı ve menopoz sonrası hormon tedavisi almaktır. Her şey doktor kontrolünde yapılır. Alkol kullanmak riski arttırır.  Taramaların amacı ise erken tanı koymak ve ölümleri azaltmaktır. Kendi kendinize de meme muayenesi de yapabilirsiniz. Bazen emziren annelerde de meme kanseri ortaya çıkabilir. Onlar da kendi muayenelerini yaparak bunu kontrol edebilirler” dedi.

Kanser tarama programlarında yapılan çalışmalara destek olan kişi ve kurumlara teşekkür belgesi verildi.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Nisan 2024, 12:38 tarihinde yazdırılmıştır.