SELİMİYE'DE RESTORASYON 2020 MART - NİSAN DÖNEMİNDE BAŞLAYACAK

Türk İslam mimarisinin zirve noktası Selimiye Cami geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınmak için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilecek. Restorasyon süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren; "Selimiye Camii'si için kapsamlı bir restorasyon proje çalışması hazırladık. Bu kapsamda yapılacak restorasyon çalışmaları sırasında cami ibadete ve ziyarete kapatılmayacak." Dedi.
SELİMİYE'DE RESTORASYON 2020 MART - NİSAN DÖNEMİNDE BAŞLAYACAK

37 Yıl Sonra Tekrar Elden Geçirilecek

Selimiye Camisi'nin 37 yıl sonra tekrar elden geçirileceğini dile getiren Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren; "Caminin statiği açısından ana kolonlarında ciddi bir sıkıntımız yok. Bu çok önemli bir veri. Cami esaslı bir restorasyon sürecine girecek. 1982 yılında bir restorasyon gerçekleştiriliyor ve o esnada dönemin popüler malzemesi çimento restorasyonda kullanılıyor. Çimento böylesine tarihi mekanlar için çok uygun bir malzeme değil. Biz öncelikle camiden bu çimento esaslı uygulamaları uzaklaştıracağız. Bu esnada caminin neye ihtiyacı var ise, kubbesi açıldığında farklı bir ihtiyaç doğabilir. Ahşap malzemesii gergi demirleri, elektrik tesisatı gibi birçok konu var, biz bunların hepsiyle restorasyon sürecinde halledeceğiz." İfadelerini kullandı.

Restorasyon 2020 Yılında Başlayacak

Mimar Sinan’ın ustalık eserim diye nitelendirdiği Selimiye Camii restore edilecek. Restorasyon süreci için hazırlıkların tamamlandığını dile getiren Güneren; "Restorasyon çalışmaları için hazırlıklarımız tamam. Projeyi temin edeli 2 buçuk yıl oldu. Bu arada doğru uygulamaları gerçekleştirmek adına bilim kurulu kurduk. Son derece bilimsel çalışmalar yapıldı. 2020 yılının Mart yada Nisan Ayı'nda restorasyona başlamayı düşünüyoruz." Şeklinde konuştu.

"Cami Restore Edilirken İbadete ve Ziyarete Kapatılmayacak"

Selimiye Camisinde son yapılan restorasyondan kalma hatalar ve yıpranmış bölümleri onarılacak. Restorasyon sırasında caminin ibadete ve ziyarete kapatılmayacağını belirten Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren; "Cami restore edilirken ibadete ve ziyarete kapatılmayacak. Biz ibadet ve ziyareti devam ederken restorasyon işlemlerini yapacağız. Restorasyonu 3 ila 4 yıl arasında nihayete kavuşturacağımızı düşünüyoruz. Restorasyon sırasında bizim şu anda bilemediğimiz bir sorun çıkar ise süre uzayabilir." İfadelerini kullandı.

https://www.trakya22.com adresinden 18 Nisan 2024, 11:11 tarihinde yazdırılmıştır.