Kakava Ateşi Koronavirüs Önlemleri Altında Yakıldı

Romanların binlerce yıldır sürdürdüğü gelenek bu yıl koronavirüs önlemleri kapsamında kısıtlı bir şekilde kutlandı. Her yıl yerli ve yabancı on binlerce turist çeken Kakava ve Hıdrellez şenlikleri bu yıl Koronavirüse takıldı. Baharın gelişini simgeleyen Kakava ateşi bu yıl sınırlı katılımcıyla yakıldı.
Kakava Ateşi Koronavirüs Önlemleri Altında Yakıldı Edirne Sarayiçi’nde sürdürülen gelenek bu yıl da devam etti. Kakava ateşi için hazırlıklar yapıldı. Her yıl binlerce kişinin katılımıyla yakılan Kakava ateşi Koronavirüs önlemleri kapsamında bu yıl sadece 3 kişiyle yakıldı. Ateşi, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Çeribaşı Fikri Ocak yaktı

Dev Kakava Ateşi Türkiye’nin dört bir yanına ve tüm dünyaya sağlık, sevgi, barış, huzur ve bereket ulaştırması için yandı. Kakava Ateşi öncesinde Sarayiçi Er Meydanı’na girişte Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından olası bir duruma karşı önem alındı.

“Yapılan fedakârlıklar coşkulu gelecek için temel teşkil ediyor”

 

Koronavirüs ile mücadele kapsamında bu yıl kutlamaların sınırlı sayıda katılımcı ile yapıldığını belirten Edirne Valisi Ekrem Canalp; “Ülke ve millet olarak salgınla mücadelede büyük fedakârlık gösterdik. Bu fedakârlıklarımızın sonuncusu da aslında biz burada beraberce yaşıyoruz. Kakava ateşini sembolik olarak yakıyoruz. 14 asırlık bir geleneği yine bugün burada sadece 3 kişinin belediye başkanımız ve çeribaşının katılımıyla sembolik olarak sürdürüyoruz. Her sene Mayıs ayının bu dönemi geldiği zaman Edirne’de bir coşku ve neşe havası ortaya çıkardı. Ancak bugün biz ümit ediyoruz ki yapmış olduğumuz bu fedakârlıklar önümüzdeki yıllarda yapacağımız şenliklerin çok daha coşkulu olması için bir temel teşkil edecektir. Bu şekilde fedakârlık gösteren milletimizin ve Edirne’mizin tüm fertlerine buradan teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

“Sağlık bazen geleneklerin de önüne geçiyor”

Baharın müjdecisi olan ve romanlar tarafından bin 400 yıldır aralıksız olarak kutlanılan Kakava ve Hıdrellez şenliklerinin yıldönümünü buruk şekilde kutladıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geleneklerin önemli olduğunu ama sağlık olmadan hiç bir şey olmayacağı için sağlığın bazen geleneklerin de önüne geçtiğini vurguladı.

“Geleneği yaşatmak adına bu yıl ateşi 3 kişi yaktık”

Sağlık tedbirlerine dikkat ederek, geleneği de yaşatmak için bu yıl Edirne Valisi Ekrem Canalp ile bir karar aldıklarını aktaran Başkan Gürkan, bin 400 yıldır devam eden geleneği bozmamak adına bütün toplumu, devleti ve halkı temsilen Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Çeribaşı Fikri Ocak ile birlikte Kakava ateşini yaktıklarını söyledi.

Baharın getireceği bollukla, bereketle, sağlıkla bu zor günleri her birlikte atlatacaklarını ifade eden Başkan Gürkan;  “Koronavirüs ülkemizde de, şehrimizde de çok iyi gidiyor. İnşallah baharın gelişi bu virüsün ülkemizden ve dünyadan gitmesine sebep olacaktır. Baharın müjdecisi olan Kakava -  Hıdırellezin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 “Sağlık olmazsa şenlik de olmaz”

Tüm insanlık için her şeyin başının sağlık olduğunu vurgulayan Romanların Çeribaşısı Fikri Ocak, sağlığı düşünmeyip riske attıktan sonra Kakava’nın şenlik olmaktan çıkacağını aktardı.

“Şimdi evde kalma zamanı diyoruz”

Koronavirüsün kendileri ve çocukları için çok riskli bir durum olduğunu belirten Çeribaşı Ocak; “Alınan önlemler kapsamında bu yıl kutlama yapmayacağız. Bu sene bu şekilde oldu ama gelecek yıllarda sağlıkla kutlamalarımıza devam edebilmek için şimdi ‘evlerimizde kalma zamanıdır’ diyoruz. Koronavirüs salgını dolayısıyla bu yıl şenliklerimizi sınırlı sayıda katılımcı ile gerçekleştirdik. Türkiye’nin birlik ve beraberliği sayesinde bu salgını yeneceğimize inanıyoruz. Bu yıl tuttuğumuz dilekler arasında Türkiye Cumhuriyeti ve dünyaya sağlık getirmesini diliyorum. 2021’de Allah’ın izniyle şimdiden tüm dünyayı ve Türkiye’yi Edirne’ye Kakava şenliklerine davet ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından Çeri Başı Fikri Ocak davul zurna eşliğinde yakılan ateşin önünde dans etti.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Nisan 2024, 13:14 tarihinde yazdırılmıştır.