74 gün sonra camilerde ilk Cuma namazı kılındı

Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart 2020 tarihinde toplu ibadete kapılarını kapatan camiler, Cuma Namazı ile birlikte cemaatine kavuştu. Türk İslam mimarisinin zirve eserlerinden biri sayılan Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Tarihi Selimiye Camii’nde salgın nedeniyle çeşitli önlemler alınarak uzun bir aradan sonra ilk kez Cuma namazı kılındı.
74 gün sonra camilerde ilk Cuma namazı kılındı Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Cuma namazı için camiye gelen vatandaşların uyması gereken kuralları anlatan bir afiş hazırlandı. Afişte camide namaz kılacak vatandaşların abdestlerini evde almaları, maske takarak camiye gelmeleri ve kendi seccadelerini getirmeleri istendi.

Selimiye’de Cuma Namazı coşkusu

 

Alınan önlemler kapsamında cami avlusuna ve bahçeye sosyal mesafe çizgileri çizildi. Yaklaşık 2 ay sonra kapılarını cemaate açan camilerde yoğunluk yaşandı. Cuma Namazı için Selimiye Camii’ne gelen vatandaşlar, alınan önlemler kapsamında evlerinde abdest aldı ve getirdikleri seccadelerde namaz kıldı. Namaz sırasında yağan yağmura aldırış etmeyen vatandaşların kimisi şemsiye ile kimisi de başına yanlarında getirdikleri hırkalarını koyarak önlem aldı

Edirne’de 28 camide ve 2 mescitte uzun bir aradan sonra ilk kez cemaatle birlikte Cuma namazı kılındı. Selimiye Camii’nde Cuma Namazını Baş İmam Süleyman Demiray kıldırdı

 “Camilerimiz sosyal mesafe kuralına uygun şekilde cemaatle buluştu”

Sosyal hayatın önemli bir parçasını da camilerin oluşturduğunu belirten Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, ibadet hayatındaki normalleşme süreci gibi eğitim ve ekonomik hayatta da önemli adımlar atılmasını ümit ettiklerini söyledi.

Özellikle camilerde fiziki mesafeye uygun şekilde saf düzenlerini belirlediklerini aktaran Üzüm; “Selimiye Camimiz hem dezenfeksiyonu ile hem de sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde cemaatimizle buluştu. Tüm camilerimiz ibadete hazırlandı. Bundan sonra Cuma Namazlarımız özellikle avlusu olan camilerimizde kılınacak. Sadece hava şartları el vermediği takdirde içeride sayılı miktarda cemaat alınarak kılınabilecek. Bunun dışında diğer günlerde öğlen ve ikindi vakitlerinde yine maskeli bir şekilde mutlaka seccadelerimizi getirerek ve sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde camilerimizde cemaatle imamlarımız namazları kıldıracaklar” dedi.

“İstanbul’un Fethi’nin yıldönümü ile aynı gün açılması ayrı bir güzelliktir”

Camilerin tekrardan ibadete açılmasının ruhen ve manevi olarak rahatlamayı da beraberinde getireceğini vurgulayan Üzüm; “Camilerin yeniden ibadete açılması insanların hayata daha sıkı sarılmalarını, iş hayatında ve aile hayatında daha düzenli bir yaşam elde etmelerine katkı sunacaktır. Dua bizi hem hayata hazırlar. Bu vesileyle çok sevinçliyiz. Edirne’mizde 28 camimizde namaz kılındı. Böylece inşallah diğer camilerimizde en yakın zamanda bu kurallar çerçevesinde içeride namaz kılınmaya başlanır. Özellikle İstanbul’un Fethi’nin yıldönümünde camilerimizin de açılıyor olması ayrı bir güzellik ve tevafuktur. Ecdadımızı yad ediyoruz. Gönüllerimizin fethine vesile olmasını temenni ediyoruz. Dünyada barış ve merhametin hâkim olmasına, insanların gönüllerinin kazanılmasına, dostluğun her daim kazanılmasına vesile olmasını diliyoruz. Fethin genel anlamı da budur” açıklamasında bulundu.

https://www.trakya22.com adresinden 25 Nisan 2024, 19:41 tarihinde yazdırılmıştır.