“Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Bayazıt, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, küçükbaş hayvan varlığının arttırılması ve kırsalda yaşayan vatandaşların hayat standartlarının yükseltilmesi ile köyden kente göçün önlenmesini hedefleyen “Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü’ Nedenim Var” projesini İl Genel Meclis üyelerine tanıttı. Proje sayesinde kentte bulunan küçükbaş hayvan sayısının arttırılması hedefleniyor.
“Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Bayazıt, Edirne İl Genel Meclisini ziyaret etti. Meclis üyelerine “Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü’ Nedenim Var” projesinin tanıtımı hakkında sunum gerçekleştiren Bayazıt, proje sonunda Edirne’de küçükbaş hayvan sayısının 500 bine yükseleceğini belirtti.

Ziraat Bankası ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ortaklığında yapılacak olan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesine İl Özel İdare’de ortak oldu.

“Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü’ Nedenim Var” projesinin Türkiye genelinde uygulandığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Bayazıt, “Valilik ile Ziraat Bankası arasında protokol imzalanarak proje yürürlüğe girecek. Proje ortaklarımızdan bir tanesi de İl Özel İdare.” Dedi.

Edirne’de genelinde işlenebilir 3 milyon 113 bin 320 dekar alan olduğunu vurgulayan Bayazıt, “Hayvancılığımız için olmazsa olmaz alanlarımızdan bir tanesi meralardır. Özellikle küçükbaş hayvancılık için çok önemli. Bu projeye dahil olacak üreticilerimiz yemlerinin yüzde 50’sini kendisi üretecek ya da meralardan faydalanma şartları aranıyor. 2009’da küçükbaş hayvan varlığımız 223 bin 345’ken 2019 TÜİK verilerine göre 355 bin 310 sayısını görüyoruz.” Şeklinde konuştu.

2009’dan 2019’a kadar 10 yıllık süreçte yaklaşık yüzde 60 küçükbaş hayvan varlığının arttığını söyleyen Bayazıt, “Artmasıyla birlikte bitkisel üretim alanında ilimiz diğer illere nazaran birçok üründe ilk 10 sırada yer alıyor. Çeltik üretiminde Türkiye’nin yüzde 43’ünü Edirne karşılıyor ve birinci sırada yer alıyoruz. İkinci sırada ise kanola geliyor. kanola da yüzde 12’lik bir üretimle Türkiye üretiminde 3’üncü sırada yer alıyoruz. Devamında da yağlık ayçiçeği geliyor.” ifadelerini kullandı.

Bayazıt, Türkiye genelince küçükbaş hayvancılıkta Edirne’nin 49’uncu sırada yer aldığını belirtti. Projeyle birlikte sırlamayı daha üstlere çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Bayazıt, “Toplam 5 bin 571 adet küçükbaş hayvancılık işletmemiz mevcut. Projenin hedef kitlesi 3 bin 866 adet yüz baş altı küçükbaş hayvancılık işletmemiz bulunuyor. Bizim bu projede amacımız yüz baş altında bulunan işletmelerimizdeki hayvan varlığımızı yüz baş ve üzerine taşımak. Yüz başa tamamlayarak genel anlamda koyun varlığımızı arttırmak. 299 bin 256 aş koyun, 56 bin 54 adette keçi bulunuyor. Hedef kitlemiz koyun varlığımız. Proje sonunda küçükbaş varlığımızı iki yıl sonunda 500 bine çıkartmayı hedefliyoruz. Proje sonunda inşallah bu rakamlara ulaşacağız.” Dedi.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Bayazıt, proje kapsamında işletme başı toplamda 150 bin TL tutarında kullanılacak kredinin 100 bin TL’sinin sıfır faiz, geriye kalan kısmının da çok düşük bir faiz oranıyla 7 yıl geri ödemeli kullandırılacak olmasının üreticiler için önemli bir kolaylık olduğunu ifade etti. Projeyi önemsediklerini belirten Bayazıt, Edirne’de de en iyi şekilde uygulanması için yakından takip edeceklerini söyledi.

https://www.trakya22.com adresinden 29 Mart 2024, 01:03 tarihinde yazdırılmıştır.