Turizmin gelişmesi için 16 projeye imza atıldı

Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantıları devam ediyor. Toplantıların bugünkü birleşiminde İl Genel Meclisi Turizm Komisyonunun raporu meclis üyelerine sunuldu. Komisyon Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından meclis üyeleriyle paylaşılan raporda, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kentin turizminin geliştirilmesi için 16 projeye imza attığı belirtildi.
Turizmin gelişmesi için 16 projeye imza atıldı

Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantıları devam ediyor. Birleşim bir önceki toplantıya ait raporların okunmasının ardından komisyon raporlarının meclise sunulması ile devam etti. İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından, turizmin geliştirilmesi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yapılan çalışmalar hakkında hazırlanan rapor meclise sunuldu.

Edirne’nin turizminin artması ve gelişmesi için Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün toplam 16 çalışmaya imza attığı belirtildi.

Raporda, Yenisaray Yapıları (Mutfaklar, Kumkasri, Hamamı) Teşhir Tanzim ve Örenyeri çevre düzenlemesi işi, Edirne Yeni Saray Alanı Yapıları (Adalet Kasrı, Su Maksemi, Arz Odası) Projelerinin Yapımı işi, Edirne Yeni Saray Kazısı, Edirne Hıdırlık Tabyasi Teşhir-Tanzim Çevre Düzenlemesi İşi, Enez Kalesi Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projelerinin Hazırlanması, Edirne il Halk Kütüphanesi Proje Yapımı, Edirne Kırkpınar Halk Kütüphanesi Hizmet Binası Yapımı, Fatih Sultan Mehmet Müzesi, Necmi İğe Etnografya Müzesi, Necmi İğe Etnografya Müzesi, Şükrüpaşa Anıtı Ve Balkan Savaşları Müzesi, Eski Saat Kulesi (Makedonya) Edirne Eski Saat Kulesi (Makedonya Saat Kulesi) Restorasyonu detaylı olarak anlatıldı.

Raporda şunlara yer verildi;  Edirne Yeni Saray'ı, Tarihi alanda bulunan yapılar Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2015-2018 yılı yatırım altyapı projeleri kapsamına alınmış Çevre Düzenleme Projesi ile alanın korunması ve uzun vadede aslına uygun olarak ihyası amaçlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci başkenti Edirne'de inşa edilen Yeni Saray'a ait yapılar topluluğundan birkaç yapıya ait kalıntı dışında günümüze pek bir şey kalmamıştır. Saray alanında Bakanlığımızca 2009 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla bilimsel kazılar başlatılmıştır. Söz konusu kazılar 2016 yılında Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa ÖZER'in Başkanlığında sürdürülmüştür. Balkan savaşlarındaki Edirne Savunmasının simge mekânı kabul edilen, Mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait ve Bakanlığımıza tahsisli Hıdırlık Tabyanın aslına uygun restorasyonu 17.07.2015 tarihinde bitirilmiştir. Restorasyon sonrası alanın tekrar atıl durumda kalmaması için “Edirne Balkan Tarih Müzesi" olarak işlevlendirilmesi Bakanlığımızca uygun görülmüş ve Bakanlığımızca yürütülen Hıdırlık Tabyası Teşhir Tanzim ve Tesisat Projeleri Yapımı işi, 30.11.2015 tarihinde sonuçlandırılmıştır. Enez Kalesi Rölöve, 24.04.2018 tarih ve 5032 nolu karar ile Enez Kazi Başkanlığı denetiminde araştırma kazısı Mayıs - Ağustos 2018 tarihleri arası yapılmıştır. Çevre düzenleme projesi 19-02-2020 tarihinde teslim edilmiş, 24-02-2020 tarihinde ilgili Koruma Kurulu'na iletilmiştir Binanın yapısal sorunları nedeniyle modern bir kütüphane binası olarak yeniden yapılması planlanmaktadır. İş Bakanlığımızın 2016-2020 yılı yatırım programındadır. Projeye ilişkin ihtiyaç raporu Bakanlığımızca hazırlanarak 10.04.2017 tarih ve 814 sayılı yazımızla İl Özel İdaresine gönderilmiştir. Il Özel idaresince işin ihale işlemlerinin tamamlanması ve projenin temin edilmesi beklenmektedir. Yeni kütüphane binası yapıldığında günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek bir kütüphane hizmeti verilebilecektir.

https://www.trakya22.com adresinden 28 Mart 2024, 17:10 tarihinde yazdırılmıştır.