Balkan ülkeleri Kovid-19 kriziyle mücadelede mutabakat muhtırası imzaladı

Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan arasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kriziyle mücadelede iş birliği anlaşması imzalandı
Balkan ülkeleri Kovid-19 kriziyle mücadelede mutabakat muhtırası imzaladı

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama arasında bugün 3 ülke Sağlık Bakanları’nın katılımıyla online koordinasyon toplantısı yapıldı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, koronavirüs savaşında mutabakat muhtırasını imzalamaktan gurur duyduğunu söyledi.

Vuçiç, “Uzman ekiplerimizin bilgi alışverişinde bulunması önemlidir. Sadece bu virüs için değil, diğer virüsler için de. İnsanlarımıza sağlıklarını ne kadar önemsediğimizi göstermek için en somut şekilde yardımcı olabiliriz. Bu memorandum, Sırp hastanelerinin Arnavut ve Makedon vatandaşlarını sorunsuz olarak kabul edebileceği anlamına gelecek ve bunun tersi de geçerli olacak.” ifadelerini kullandı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da söz konusu muhtıranın üç ülke arasında bilgi alışverişi kullanılacağını belirtti.

Rama, “Bu iş birliğinin gelişeceğine, hepimizin birbirimizi daha iyi tanımamıza yardımcı olacağına, ekonomilerimiz ve karşılıklı sosyal zorluklarımız için önemli olacağına inanıyorum. Gelecek için karşılıklı iletişim ve iş birliğinden daha iyi bir yol yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ise imzalanan muhtıra ile dost ülkelerle daha da iyi bir işbirliğinin yolunu açtıklarını söyledi.

Zaev, “Vatandaşlarımıza daha iyi bir yaşam sağlamak istiyoruz. Vatandaşlarımıza hemen aşı bulmaya başlıyoruz. Sağlık sistemimiz üzerindeki yük oluşursa birbirimize yardımcı olacağız. Vatandaşlar, PCR testlerine ihtiyaç duymadan üç ülke arasında hareket edecekler, yani tüm koruma önlemlerine uyarak mali yükten kurtulacaklar.” şeklinde konuştu.

İmzalanan muhtıra ile, üç ülke koronavirüse karşı mücadelede deneyim alışverişinde bulunacak ve işbirliği yapacak ve üç ülke vatandaşlarının yerel hastanelere kabul edilmesine olanak sağlayacak. Üç ülke arasındaki ekonomik alışveriş ve ticaret ve işbirliğinin sürdürülmesinin önemli olduğu da vurgulandı.

Arnavutluk ve Sırbistan, vatandaşlarının sadece kimlik kartlarıyla serbest dolaşımı için ikili anlaşma imzaladı.

https://www.trakya22.com adresinden 28 Mart 2024, 23:00 tarihinde yazdırılmıştır.