Batı Trakya Türklerinin yılmaz savunucusu Ahmet Mete vefat etti

Ömrünü Batı Trakya'daki Türklerin haklarını savunmakla geçiren İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, 57 yaşında hayatını kaybetti.
Batı Trakya Türklerinin yılmaz savunucusu Ahmet Mete vefat etti

Bir süredir kanser tedavisi gören İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe'deki evinde sabah 07.15'de fenalaştı. Ardından da 57 yaşında yaşamını yitirdi.

Ömrünü Batı Trakya Türk Azınlığı'nın haklı davasına adayan Mete, defalarca Yunan Mahkemeleri tarafından kovuşturulmuş cezalara çarptırılmış, Yunan basınının ve bazı faşist çevrelerin saldırılarına maruz kalmıştı.

TAZİYE MESAJI YAĞDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete Hocaefendi'ye Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Merhum hocamızın ailesine, sevenlerine ve Batı Trakya'da yaşayan tüm kardeşlerime başsağlığı dileklerimi iletiyorum."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: "Batı Trakya davasının yılmaz savunucusu, hepimizin gönlünde ayrı bir yeri olan; İskeçe Seçilmiş Müftüsü kıymetli dostum Ahmet Mete'nin vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Kendisine Cenab-ı Hak'tan rahmet, ailesine ve Batı Trakya'ya başsağlığı diliyorum."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Ömrünü Batı Trakya Türk Azınlığı'nın haklı mücadelesine vakfeden İskeçe Müftüsü Ahmet Mete'ye Allah'tan rahmet, kıymetli ailesine ve tüm soydaşlarımıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaptığı hizmetler her zaman hayırla anılacak. Mekanı cennet, makamı âlî olsun."

BBP Lideri Mustafa Destici: "Seçilmiş İskeçe Müftüsü (Batı Trakya) kıymetli dostum Ahmet Mete kardeşimin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Merhum müftümüze Allah'tan rahmet, aile efradı başta olmak üzere,Batı Trakya'da yaşayan soydaşlarıma-dindaşlarıma başsağlığı ve sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun."

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: "Batı Trakya İskeçe'nin seçilmiş Müftüsü, kıymetli gönül insanı Sn.Ahmet METE'nin vefatını üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah'tan Rahmet Ailesine ve Batı Trakya İskeçe Halkına Başsağlığı diliyorum. Mekanı Cennet olsun."

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren: "Ömrünü Batı Trakya'nın hak mücadelesine adamış İskeçe Seçilmiş Müftüsü Kıymetli Hocamız Ahmet Mete'yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim. Hastalığına rağmen son ana kadar çalışmalarını sürdürdü. Mekanı cennet olsun. Ailesine ve tüm hemşehrilerime taziyelerimi iletiyorum."

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: "Batı Trakya Türklerinin manevi rehberlerinden İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete'nin vefat haberini teessürle öğrendim. Merhum hocamıza Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve Batı Trakyalı kardeşlerimize sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun."

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu: "Yatakta değil, mücadele ederek son nefesimi vermek isterim" diyen, hastalığına rağmen son ana kadar çalışmalarını sürdüren, ömrünü Batı Trakya'nın hak mücadelesine adamış İskeçe Seçilmiş Müftüsü Kıymetli Hocamız Ahmet Mete'yi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Mekanı cennet olsun."

Tarihçi Mustafa Armağan: "İskeçe Müftümüz Ahmet Mete vefat etmiş. Allah rahmet eylesin. Batı Trakyalı kardeşlerimin başı sağolsun."

Sinan Oğan: "Seçilmiş İskeçe Müftüsü Ahmet Mete'nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Ömrünü Batı Trakya Türklerinin hakları için mücadeleyle geçiren, mahkemelerde zulüm gören değerli müftümüze Allah’tan rahmet, ailesine ve Türk dünyasına başsağlığı diliyorum."

AHMET METE KİMDİR?

Ahmet Mete, 1965'te İskeçe'ye bağlı Yassıören köyünde dünyaya geldi.

İlköğrenimini Türkiye'de İstanbul Gaziosmanpaşa Bekirsami Dede İlkokulunda tamamlayan Mete, Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesini bitirdi.

Mete, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesindeki eğitiminin ardından, 1991'de Suudi Arabistan'daki Medine İslam Üniversitesinden mezun oldu.

Yüksek öğrenimini Suudi Arabistan'da tamamlayan Mete, Batı Trakya'ya dönerek İskeçe Müftülüğü çatısı altında vaizlik ve Kur'an Kursu öğretmenliği görevlerinde bulundu.

Mete, 2000-2007 döneminde kendi köyü Yassıören'de imam olarak görev yaptı.

2007'de İskeçe Müftüsü seçilen Mete, Türk Azınlığı Vaaz ve İrşat Heyeti Asbaşkanı olarak da hizmet verdi.

Mete, evli ve üç çocuk babasıydı.

https://www.trakya22.com adresinden 27 Nisan 2024, 01:23 tarihinde yazdırılmıştır.