McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 05 Kasım 2023, Pazar 11:02 tarihinde eklendi. 798 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Süvari Yüzbaşı Raşit Bey Şehitliği onarılmayı bekliyor

Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Beksaç, Süvari Yüzbaşı Raşit Bey adına yaptırılan anıtın korunması gerektiğini söyledi
Süvari Yüzbaşı Raşit Bey Şehitliği onarılmayı bekliyor

Edirne'de Kapıkule Sınır Kapısı yakınlarında bulunan Süvari Yüzbaşı Raşit Bey anıtı I. Balkan Savaşı’nda kaybedilen toprakları geri almak üzere taarruza geçen Türk Ordusu'nda öncü birliklerin başında olan Süvari Yüzbaşı Raşit Bey’in anısına yaptırılmıştı. Raşit Bey'in şehit olduğu yere anısına halk arasında İntikam Taşı olarak anılan anıt dikildi.

TÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Beksaç, Osmanlı döneminin son sürecindeki Balkan Savaşları'nda Edirne çevresinde yapılan mücadelelerde çok sayıda şehidin olduğunu belirtti.

Edirne’de 1’inci ve 2’inci Balkan Savaşları’ndan kalma çok sayıda şehitliğin olduğunu aktaran Beksaç, "Bunları birçoğu unutulmuş durumda. Çok az sayıda insan tarafından hatırlanmaktadır. Arkamızdaki anıtta çok az kişinin hatırladığı anıtlardan biri. Süvari Yüzbaşı Şehit Reşit beyin adına yaptırılmış bir anıt. Reşit bey II. Balkan Savaşı’nın sonlarına doğru Edirne’nin tekrar Osmanlı’nın eline geçme sürecinin ardından ileri öncü birlik olarak ön plana çıkmıştır. Burada bir baskın sonucunda şehit edilmiş bir askerdir. Edirne’nin tekrar kazılması için kendi canını feda etmiş ve bu uğurda şehit olmuş önemli bir kişidir." dedi.

Beksaç, Süvari Yüzbaşı Raşit Bey mezarının Selimiye Camisi bahçesinde olduğunu ifade etti.

Anıtın Raşit Bey'in şehit düştüğü yere yapıldığını anlatan Beksaç, "Bu anıt kaderine terkedilmiş, mermerleri sökülmüş durumda. Demirlerin bir kısmı tahrip olmuş. Bir şehide yakışmayacak vaziyettedir. Bize düşen bu anıtı korumaktır. Burada adına anıt yaptırılan şehidimiz Edirne’nin tekrar kazanılmasında önemli bir rol oynamış canını feda etmiştir." ifadelerine yer verdi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali