McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 22 Kasım 2023, Çarşamba 10:44 tarihinde eklendi. 697 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Edirne arama- kurtarmada Balkanların merkezi olacak

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarına katılarak sunum yapan Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Ali Altındal, olası bir İstanbul depreminde kentin büyük sorumluluğa sahip olduğunu ve bu yüzden arama-kurtarma noktasında Edirne'yi Balkanların merkezi yapmak istediklerini belirtti.
Edirne arama- kurtarmada Balkanların merkezi olacak

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarına katılan AFAD İl Müdürü Ali Altındal, yapılan çalışmalarla ilgili meclis üyelerine sunum yaptı.  Edirne'nin maruz kalabileceği afet risklerine ilişkin sunum yapan Altındal, meclis üyelerinin de sorularını yanıtladı.

Edirne'de deprem riski yok diye bir şey diyemeyeceklerini belirten Altındal, "Edirne'de deprem riski yok diyemeyiz. Çok yüksek bir ivme değeri var Edirne'nin güneyinde. Özellikle tatil bölgesinde bu risk. İstanbul gibi, Tekirdağ açıklarında beklenen olası depremlere karşı da ilimizin konumu çok önemli. Bu yüzden Edirne olarak depreme karşı hazırlıklı olmakta büyük sorumluluğumuz var" dedi.

Trakya Üniversitesi ile işbirliğiyle arama-kurtarma enkaz ve eğitim alanı oluşturmaya başladıklarını söyleyen Altındal, oluşturulacak alanda balkan coğrafyasına eğitim vermeyi planladıklarını belirtti.

Yaklaşık 6 bin olan AFAD gönüllüsü sayısını 100 binlere çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Altındal, Edirne'yi arama kurtarma alanında balkanların merkezi yapma yolunda çalışmaların devam ettiğini ve ödeneğin geldiğini ifade etti.

Trakya Üniversitesi'nin içinde bir eğitim alanı oluşturduklarını vurgulayan Altındal,  "Edirne'de hem gönüllülerimiz, hem bu işe destek olan kamu kurumlarının çalışanları, hem de Balkanlardan gelen yabancı uyruklu Türk öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm öğrencilerimizin hizmet alabileceği, her yıl on binlerce arama-kurtarma eğitimi verebileceğimiz bir alan oluşturmak istedik” dedi.

“Edirne yardımlar konusunda çok duyarlı”

Edirnelilerin olası bir afet durumunda yardıma hazır olduğunu ve bu konuda çok duyarlı davrandığını söyleyen Altındal, "Edirneliler her afette yardıma hazır. Elazığ’da, Van’da, Hatay ve Kahramanmaraş'ta da bunu gördük. Yardım etmek, yardım malzemesi toplamak ve bizzat sahaya gidip orada görev almak adına şehrimiz seferber oluyor. Bunu tüm halkımıza yayabileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

"Edirne'de deprem riski yok diyemeyiz"

Edirne'de deprem riski yok denilemeyeceğinin altını çizen Altından, Edirne'nin güneyinde çok yüksek bir ivme olduğunu vurguladı.

Edirne'nin depremden ari bir bölge olarak bilindiğini belirten Altındal, " 1 Ocak 2009 yılında yeni haritamız yürürlüğe girdi. Yeni haritada, noktasal, ivme değerleriyle görüyoruz. Edirne’nin en güneyinden Gülçavuş Köyü'nden ve merkezden birer noktayı aldık ve ivme değerlerini ölçtük. Gülçavuş Köyü'nün ivme değeri 5 üzerinden 4., merkezde ise 0.18. yani merkezdeki deprem riski 0.18 iken, Gülçavuş köyünde 0.4 ivme değeri gibi yüksek bir değer çıkıyor. Bu da şunu gösteriyor. Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz. Edirne’nin güneyinde çok yüksek bir ivme değeri var. Özellikle bu risk tatil bölgesinde. İstanbul gibi, Tekirdağ açıklarında beklenen olası depremlere karşı da ilimizin konumu çok önemli. Bu yüzden Edirne olarak depreme karşı hazırlıklı olma noktasında büyük sorumluluğumuz var” ifadelerine yer verdi.

"Edirne’de en önemli riskimiz su taşkını"

Edirne’de yaşanan taşkınlara karşı önlemler alındığını hatırlatan Altındal,  Kanal Edirne’nin nehir yatağında oluşabilecek bin 500 metreküplük suyun rahatlıkla taşınabileceğine dikkat çekti.

Edirne'de dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisinin de su taşkınları olduğunu söyleyen Altındal, " Meriç’te 2015 yılında 149 metreküpü gördük. DSİ’nin yaptığı 773 metreküp suyu tahliye edecek bypass kanalı var. Bu kanalını henüz deneme şansımız olmadı, o günden sonra ilimiz büyük çaplı bir sele rastlamadı ama 2 bin 200 metreküp su geldiği takdirde, 700 metreküp suyu bypass kanalı ile tahliye edildiği takdirde bizim yatağımızın da bin 500 metreküpü rahat şekilde taşıyacağını düşünüyoruz, bu nedenle bu konuda bir risk beklemiyoruz” dedi.

Depremde arama kurtarma çalışmalarına katılan İl Genel Meclisi AFAD gönüllüsü üyeleri Tamer Karadağ ve Mustafa Üstün’e çalışmalara verdiği destekten dolayı teşekkür eden Altındal, gönüllü sayısının her geçen gün arttığını ifade etti.

Sunumları ve bilgilendirmelerinden dolayı Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Ali Altındal'a teşekkür eden İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, arama kurtarma çalışmalarına katılan meclis üyelerine bir teşekkür belgesi verilmesini talep etti.


Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali