“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 10 Temmuz 2012, Salı 12:16 tarihinde eklendi. 936 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Şamı dövemeyen Rusya ve Çini Döve Bilirmi ?

Dövebilir!
Şamı dövemeyen Rusya ve Çini Döve Bilirmi ?  

ABD’nin Şam rejimine arka çıkan Rusya-Çin ikilisine ‘bedel ödetme’ teklifi ne kadar gerçekçi? Çünkü daha Suriye’ye ödetilemiyor.. Yoksa onlara bedel ödetmek sandığımızdan kolay mı?..

Suriye konusunda Kasım’a kadar top çevireceği anlaşılan ABD’nin son dönemdeki en sert çıkışı, hiç kuşkusuz Dışişleri Bakanı Clinton’un ağzından oldu ve Esad’ı sırt veren Rusya-Çin ikilisine bedel ödetmek bahsetti.

ABD gerçekten de bu ikiliye bedel ödetebilir mi? Suriye noktasından bakıldığında, daha Şam’a bedel ödetemeyen, bedel ödetmeye de pek yanaşmayan Washington’un bu “efeliği” gerçekçi mi?

Öyle veya böyle iki süper gücü tam karşıdan cepheye almak bu dünyada herkesin üstlenmek istemeyeceği bir risk. Öte yandan ABD için durum daha farklı.

ABD’nin Suriye’ye bir müdahaleyi üstlenmemesinin nedenleri biliniyor. Ve bir kısımın “zamanla” ilgili olduğu da açık. Öte yandan Rusya ve Çin’e çıkışmak için ABD’nin elinde yeterince koz var.

Yani, Suriye gibi eti-butu belli bir ülkeye konjonktürel olarak diklenmeyen bir ülke Rusya ve Çin’e diklenecek şartlara sahip.

Bunlardan bir tanesi aslında küresel ekonomik krize bağlı bir neden. Rusya da Çin de ABD ile özel bir ekonomik bağa sahipler.

Rusya’nın bağı enerji; 1) ABD, Rusya’nın enerji satış yollarını ve sattığı yerlerin bağımsızlaşmasını içeren bir akıl uyguluyor sürekli olarak. 2) Petrolün ABD’de seçim kazandıracak fiyat aralığı, Rusya’da kriz çıkartacak orana denk düşüyor!

Çin’in durumu da öyle; 1) ABD zaten 2011 yılında Çin’in ticari ve enerji ulaşım yollarını tam ortasından kesen Pasifik planını açıkladı. Yani Beijing’i daha cepheden zaten görülemez. 2) Çin ürünlerinin en büyük alıcısı ABD.

Sadece bu sebepler dahi ABD’nin iki ülkeye sesini yükseltmesi için yeterli ama tabii asıl sebep yine aynı: Politika!

Kasım seçimlerinde Amerikan halkının önem verdiği “güçlü Başkomutan” profili için, yani iç politik hesaplar adına uygun bir zemin de hazırlanıyor

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali